Anahtarcılar Odasından kayıt dışı çilingir uyarısı

İstanbul Anahtarcılar ve Çilingirler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Sinan Bakkal, çilingir hizmeti veren kişinin kimliği olması gerektiğini belirterek, "Kazandıklarınız bir anahtarın arkasında olduğuna göre bir anda her şeyiniz gidebilir." dedi.

İş yeri veya meslek odası kaydı bulunmayan, web sayfası ya da sosyal medya platformlarına verdiği sponsorluk reklamlarıyla ön plana çıkan hizmet sektörü çalışanları, güvenlik kaygılarını da beraberinde getiriyor.

Anahtarcı esnafı da özellikle internet üzerinden vatandaşlara kolaylıkla ulaşan çilingirlerden rahatsızlık duyuyor.

Anahtarcılar ve Çilingirler Esnaf ve Sanatkarlar Odası, iş yeri olmayan seyyar çilingirlerin oluşturabileceği sorunlara karşı uyarıyor.

Oda üyesi anahtarcılar iş yerlerine "Korsan anahtarcıya hayır", "Lütfen güvenliğiniz için kayıt dışı çalışan anahtarcı, çilingire iş yaptırmayınız", "Çağıracağınız anahtarcı-çilingirin esnaf odası kimlik kartını sorunuz" yazısı asıyor.

Oda Başkanı Sinan Bakkal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Emniyet Genel Müdürlüğünün anahtarcı ve çilingirlerle ilgili genelgesinin 2006'da yürürlükten kaldırılması ile iş yeri olmayan birçok kişinin bu işi yapar hale geldiğini söyledi.

Kayıt dışı çalışan çilingirlerin vergi ödemediğini, güvenlik güçlerinin de işlerini zorlaştırdığını vurgulayan Bakkal, "Çilingir hizmeti veren kişinin kimliği olmalı hem de tutanak tutmalı. Vatandaşın tapu bilgilerini kontrol etmeli, gerekirse komşusuna sormalı. Bu şekilde hizmet verilen kişinin o adreste oturup oturmadığı tespit edilmeli. Kazandıklarınız bir anahtarın arkasında olduğuna göre, bir anda her şeyiniz gidebilir. Hatta siz evdeyken, uyurken de bu olabilir. Evde olsanız bile kapınızı muhakkak kilitleyin. Bir pet şişe kesilerek, kapının arasına sokulacak parça, siz uyurken bile kapınızın açılmasına neden olur. Çelik kapıların doğal özelliğinde var bu." dedi.

Bakkal, "korsan çilingir" olarak nitelediği kişilerin sadece kapı açma ve anahtar kopyalama gibi kolay işleri yapabildiğini, çilingir dükkanında ise her türlü mesleki hizmetin verildiğini kaydetti.

Ustalık belgesi olmayanların mesleği icra etmesinin önüne geçilmesi gerektiğini belirten Bakkal, artık yetki belgesi olmadan emlakçılık yapılamayacağına ilişkin düzenlemeyi örnek gösterdi.

Sinan Bakkal, başkanlığını yaptığı meslek odasının İstanbul, Ankara ve Samsun'da bulunduğunu, 5 binin altında meslek mensubu olan 78 ilde ise anahtarcılar ve çilingirlerin esnaf ve sanatkarlar odasına kayıtlı olduğunu belirtti.

Esnaf odasına kayıtlı olmayan çilingire daha sonra ulaşamama ihtimaline işaret eden Bakkal, vatandaşların oda sekretaryasını arayarak, kendilerine en yakın kayıtlı çilingirlerin adres ve iletişim bilgilerini talep edilebildiğini bildirdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri