Anadolu Lise Öğrencilerinin Suçluluk Duygusu Daha Fazla

Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Yönetimi ve Denetimi Anabilim Dalı tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, Anadolu Lisesi öğrencilerinin herhangi bir hata karşısında duydukları suçluluk duygusu diğer lise...

Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Yönetimi ve Denetimi Anabilim Dalı tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, Anadolu Lisesi öğrencilerinin herhangi bir hata karşısında duydukları suçluluk duygusu diğer lise öğrencilerine göre daha fazla. 10. sınıf öğrencilerinin, 9. sınıf öğrencilerine göre hata karşısında yaşadıkları suçluluk duyguları daha yüksek bulunurken, ailenin aylık gelir düzeyi yüksek olan öğrencilerin orta gelirli öğrencilere göre daha yüksek puan aldıkları sonucuna ulaşıldı.

Geçtiğimiz eğitim-öğretim yılı sonunda Bursa’da yapılan araştırmaya, Anadolu Lisesi, Kız Meslek Lisesi, Endüstri Meslek Lisesi ve Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi ile genel lise öğrencileri katıldı. Toplam 9 ortaöğretim kurumunun 9. ve 10. sınıflarında öğrenim gören 553 öğrenci ile gerçekleştirilen görüşmede, ergenlerin sanal ortamda karşılaştıkları siber zorba ve mağdur yaşantılarında utanç/suçluluk ve intikam duyguları araştırıldı.

AİLENİN GELİR FARKI ETKEN DEĞİL

Siber zorbalık ve mağduriyetin cinsiyete, okul türüne, sınıf seviyesine, anne-baba eğitim durumlarına, ailenin aylık gelirine ve interneti kullanma sürelerine göre farklılaşıp farklılaşmadığının da değerlendirildiği araştırma, ilginç sonuçlar ortaya koydu. Cinsiyetin, okul türünün, sınıf seviyesinin, anne-baba eğitim durumlarının ve ailenin aylık gelirinin gençlerin internet üzerinden şiddete uğramalarında etken olmadığı görüldü. Gençlerin internet kullanma sıklığına göre siber şiddet gördükleri yada tanımadıkları kişiler tarafından sanal ortamda tehdit edildikleri ortaya çıktı.

İNTERNETİ DAHA ÇOK KULLANAN GENÇLER SİBER MAĞDUR OLUYOR

Elde edilen sonuçlarda, siber mağdur ile haftalık internet kullanım sıklığı arasında anlamlı bir farklılık bulundu. Haftalık internet kullanım süresi fazla olan ergenlerin daha fazla siber mağdur olduğu sonucuna ulaşıldı. Araştırmadan elde edilen diğer bir bulgu ise, cinsiyetin, anne-baba eğitim durumunun utanç/suçluluk ile intikam duyguları arasında anlamlı bir farklılık bulunmazken, okul türü ile suçluluk duygusu arasında anlamlı bir farklılık belirlendi.

10. SINIF ÖĞRENCİLERİ, 9. SINIF ÖĞRENCİLERİNDEN FARKLI

Araştırmaya göre, Anadolu Lisesi öğrencilerinin diğer lise türlerinde öğrenim gören öğrencilere göre hata karşısında daha fazla suçluluk duygusu yaşıyor. 10. sınıf öğrencilerinin, 9. sınıf öğrencilerine göre hata karşısında yaşadıkları suçluluk duyguları daha yüksek. Ayrıca ailenin aylık gelir düzeyi ile intikam duygusu arasında anlamlı bir ilişki saptandı. İntikam duygusunda, aileleri yüksek gelirli olan öğrencilerin orta gelirli öğrencilere göre daha yüksek puan alıyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri