Anadolu Kaplanları'na, Avrupa'ya Yük Taşımada Demiryolu İmkanı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) öncülüğünde oda, borsa, organize sanayi bölgeleri ve Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenler Derneği (UTİKAD) iştiraki ile uluslararası lojistik sektörüne demiryolu ağırlıklı...

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) öncülüğünde oda, borsa, organize sanayi bölgeleri ve Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenler Derneği (UTİKAD) iştiraki ile uluslararası lojistik sektörüne demiryolu ağırlıklı intermodel taşımacılık hizmeti vermek üzere kurulan Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar (BALO), Avusturya Devlet Demiryolları (OBB) ile işbirliği anlaşması imzaladı.

Anlaşma için TOBB İkiz Kulelerde düzenlenen törene; TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve OBB CEO’su Christian Kern, BALO Yönetim Kurulu Başkanı Harun Karacan, Rail Cargo Avusturya Yönetim Kurulu Üyesi Drs. Erik Regter ve davetliler katıldı. Protokol kapsamında BALO ve OBB’nin yük taşımacılığı şirketi Rail Cargo Austria (RCA) ile Almanya’da ortak girişimde bulunacak. Demiryolu taşımacılığında Avrupa’nın en büyük firmalarından biri olan Rail Cargo Group (RCG) ile yapılması planlanan bu ortak girişimin; BALO misyonu çerçevesinde, ülkemiz sanayi ürünlerinin uluslararası pazarlara çok daha ekonomik biçimde ulaştırılmasını, alternatif taşıma kanallarının canlandırılması ve seferlerin sıklaştırılması yolu ile daha uygun transit süre ve ekonomik navlun elde edilmesi ve dolayısıyla ülkemiz sanayici ve lojistik sektörüne katkı sağlaması planlanıyor.

Törende yaptığı konuşmada, Türkiye’nin yaklaşık 160 milyar ihracatı ve 260 milyar ithalatı olan bir ülke olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:

“Anadolu şehirleri Anadolu Kaplanları olarak daha fazla ihracat ve işbirliği yapmak istiyor Avrupa ülkeleri ile. Maalesef karayolu taşımacılığı buna elvermiyor, karayolu taşımacılığıyla Avrupa’ya rekabet üstünlüğü sağlamıyor. Bunun için de demiryolu çatışmacılığı olmazsa olmaz. Bu kapsamda TOBB olarak oda ve borsalarımızla ve organize sanayi bölgelerimizle bir inisiyatif aldık. 2013 yılında ilk defa Türkiye’den tarifeli bir tren hattını bakanımızla birlikte Manisa’dan çıkarmıştık. Devam ediyor bu operasyon. Bu operasyonu da Rail Cargo Avusturya ile işbirliğindeyiz. Rail Cargo Avusturya Avrupa’nın en büyük kargı taşımacılığı şirketlerinden bir tanesi. Avusturya devlet demiryollarına ait. Bu kapsamda gelecekte ortak işbirliği yapılması noktasında bir mutabakatımız var. Demiryolu taşımacılığının oranı yüzde 1'in altında oranı yukarı çıkarmalıyız. Atacağımız adım buna katkı sağlayacak. Bunun en önemli adımlarından biri."

OBB Ceo’su Christian Kern de bu işbirliği sayesinde kendi şirketleri için de önemli fırsatlar doğacağını aktardı. Kern, "Biz gerçekten Türkiye’nin çok güçlü ve umut vaat eden bir ortak olduğunu düşünüyoruz. Önümüzdeki 10 yıl içinde Türkiye’nin göstereceği ekonomik gelişmenin Avrupa’nın tümünü geçeceğine eminiz. Bizim Türkiye’nin gerçekleştireceği gelişmeden en iyi faydayı sağlamayı ve bu faydayı Avrupa’ya yaymak bizim niyetimiz." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardında BALO Yönetim Kurulu Başkanı Harun Karacan ve Rail Cargo Avusturya Yönetim Kurulu Üyesi Drs. Erik Regter protokolü imzaladı.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri