Anadolu basını güçleniyor

Basın İlan Kurumu tarafından düzenlenen Türk Medyası Reklamcısıyla Buluşuyor Toplantıları'nın 5'ncisi Konya'da gerçekleşti

Kuruluşunun 50. yılında yerel medyanın kaynak sorunun çözümüne katkıda bulunmak için harekete geçen Basın İlan Kurumu (BİK) “Türk Basını Reklamcısıyla Buluşuyor Geleceğin Medyasına Hazırlık” konulu etkinliğini gerçekleştirmeye devam ediyor. Birincisi Gaziantep’te, ikincisi İzmir’de, üçüncüsü Trabzon’da, dördüncüsü Antalya’da yapılan seminerlerin beşinci durağı Konya oldu. Dedeman Otel’de düzenlenen seminere çok sayıda kurum ve kuruluş da destek verdi. Etkinliğe Vali Aydın Nezih Doğan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, BİK Genel Müdürü Mehmet Atalay, BİK Yönetim Kurulu Üyesi ve Merhaba Gazetesi Sahibi Mustafa Arslan, BİK Genel Kurul Üyesi Bülent Şimşek, Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir, Aksaray Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Südemen, Niğde Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Necmi Pişkin, Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Bekir Duvarcı, Kredi Kooperatifi Konya Bölge Birliği Başkanı Mehmet Baybağan, Konyaspor Teknik Direktörü Yılmaz Vural, yerel ve yaygın basının temsilcileriyle çok sayıda dinleyici katıldı.
Marketing Türkiye Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Günseli Özen Ocakoğlu’nun sunduğu seminerde yerel basının reklamdan aldığı payın nasıl yükseltilmesi gerektiği konuşuldu. Günseli Özen Ocakoğlu, 9 milyon dolarlık reklam pastasının yüzde 60’nı İstanbul yüzde 40’n da Anadolu basınının aldığını belirterek, Anadolu basınının güçlenmesi için reklam pastasından daha fazla pay alması gerektiğini kaydetti.
YEREL BASIN REKLAM PASTASINDAKİ PAYINI ARTTIRMALIDIR
Hem fertlerin, hem devletlerin hem de milletlerin geleceğine dair beklentileri olduğunu ifade eden Vali Aydın Nezih Doğan,  Türkiye’nin çok iyi çalışan bir demokrasiye sahip olmak ve dünya devletleriyle iktisadi anlamda ilk on ekonomi içinde yer almak gibi iki önemli beklentisinin olduğunu kaydetti. Türkiye’nin bu gelişmeyi sağlaması için medyanın hep devletinin ve milletinin yayında olduğunu belirten Vali Doğan,  “BİK kurulurken şüphesiz yerel basını desteklemek kadar yetişmiş insan gücü oluşturulması amaçlanmış. Artık sadece yerel medyanın, Türk devlet sisteminin, vergi sisteminin, devlet ilanlarıyla yürütülmesinin zor olduğu görülmüştür. Doğrusu resmi ilan ve reklamlarla yürüyen sistemin demokrasinin güçlenmesine ciddi bir katkı yapmayacağından eminiz. İlandan pay almak için sahneye çıkan gazeteler var. Devletin desteğinin devam ettirilmesi bir şekilde şartsa medyanın kendi açısından değer verdiği reklam pastasından pay almaya başlaması gerekiyor. Var olan destekler devam ederken yeni bir yasal alt yapı hazırlayarak özellikle reklam verenlerin medyaya katkısı nasıl sağlanacağı belirlenmelidir. Bunu yaparsak demokrasiyi yerel ve genel anlamda kurmakta kendimizi daha güçlü hissedeceğiz” dedi.
YEREL BASIN GÜÇLÜ OLMALI
BİK’in şube açmasıyla Konya’ya daha çok yaklaştığını aktaran Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Akyürek, bu durumun BİK hakkındaki olumsuz soruları ortadan kaldırdığını ifade etti. Basının özgür, tarafsız, adil olması ve haberciliği ön planda tutması gerektiğini aktaran Akyürek, bütün bunlar için ise basının ekonomik olarak güçlü olması gerektiğini aktardı. Basının reklamı sermaye olarak kullanmasının önemine değinen Akyürek, “Yerel basın güçlü olmalı ve kendi ayakları üzerinde durmalıdır” dedi.
YEREL KANALLARA RESMİ İLAN BİK TARAFINDAN VERİLECEK
BİK Genel Müdürü Mehmet Atalay, en büyük hedeflerinin Türkiye’deki ilan pastasını genişletmek olduğunu belirtti. Yeni fikirler üretip çok çalışmak gerektiğini kaydeden Atalay, kurum olarak reklam verenler ve medya arasında destekleyici ve denetleyici bir fonksiyon icra etmeye çalıştıklarını söyledi. Anadolu’da yüz yıllık gazetelerin olduğunu dile getiren Atalay, “1961 yılında BİK boşuna kurulmadı. Dönemin ihtilalcıların en iyi yaptığı iş BİK’i kurmaları olmuştur. Çünkü BİK yandaş, candaş, yoldaş medya tartışmalarının yapıldığı döneminde kuruldu. Osmanlı’dan itibaren bunu tartışıyoruz. Kamu ilanlarını dağıtırken kriterleri koymazsanız birileri sizi eleştirebiliyor. Gazetelerin tirajlarına, personel sayısına, sayfa sayılarına, yüzölçümüne bakılıyor. Yüzde 100 adil olduğu söylenemeyebilir. Eskiden televizyonlar yoktu. Fakat artık sözlü basınında gelişmesi ve internet medyasının doğdu. RTÜK’te ortak çalıyoruz. Yerel kanallar, radyolar var. İnternet medyasını görmezden gelemeyiz. Gazetelere ilan verirken özelilikle yerel kanalları internet medyasını görmezden gelemeyiz. Televizyonlara da ilanlar BİK üzerinden yapılacak” dedi.
GAZETELERİN GÜCÜNÜ ARTTIRILMASI GEREKİYOR
İletişim Fakültesi mezunlarının kadro bekleme süresini kaldırdıklarını da dile getiren Atalay, basının ise bağımsız olması gerektiğini fakat iftira, şantaj ve yalan habere başvurmaması gerektiğine dikkat çekti. Atalay, yereldeki tüm kurumların ve basının birbirlerine saygılı olması gerektiğini, biz değil hepimiz mantığı içinde hareket etmelerini ifade ederek, “Ancak bu şekilde yerel ve yaygın basın gelişebilir. Japonya’da bir gazetenin tirajı 13 milyon. Türkiye’deki tüm gazetelerin tirajı 13 milyon etmiyor. İşbirliği içinde gazetelerin gücünü arttırıp bu alandan ekmek yiyen on binlerce insanı yüz binlere çıkarabiliriz. Bu işbirliği için BİK hazırdır. Çalışmalarımızın sonucunda Türkiye reklam vermenin ne kadar önemli olduğunu görecek” diye konuştu.
ANADOLU BASINI MERKEZE YÜRÜYOR
BİK Yönetim Kurulu Üyesi ve Merhaba Gazetesi Sahibi Mustafa Arslan, Konya’nın Selçuklu’nun başkenti olduğunu dile getirerek, yerel basının geleceğinin tartışıldığı, üniversitenin, kamunun ve yerel basın temsilcilerinin bir araya geldiği bir şura toplantısının bu şehre yakıştığını kaydetti. “Yerel basın yerel demokrasinin gelişmesi için önemlidir” diyen Arslan, şunları kaydetti: “Sivil toplum örgütlerinin faaliyetlerinin duyurulmasında, haber vermede, yönetilenden yana tavır olmada, kamu adına sorgulama görevini yürütmede önemli bir demokrasi aracıdır. Siyasette, ticarette, kültürde Anadolu’nun merkeze doğru yürüdüğünü görüyoruz. BİK 50. yılına geldiğine göre basında da merkezi belirleyecek hareket Anadolu basınından gelecektir. BİK bunun farkında şimdi reklam veren derneklerin de bunun farkına varmış olması çok önemli bir aşama. Önümüzdeki sürecin alt yapısını tamamlamış, İletişim fakültelerinden yetişmiş elemanlarını tam almış, kendinden beklenen görevleri yerine getirmiş bir yerel basını beklemek için umut içinde olabiliriz. Ancak bu umudumuzu destekleyecek en önemli faktör BİK’in yeni bir aşamaya gelmesidir. Yönünü Anadolu’ya çevirmesidir. Buna uygun bir genel müdürümüz ve alt yapımız var.”
YEREL BASIN VAROLUŞ MÜCADELESİNİ VERİYOR
KTO-Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, BİK’in reklam gelirlerinin yüzde 20’sini Anadolu’ya taşımasının önemli olduğunu belirterek, yer medyanın birlikte hareket ederek güçlü olması gerektiğini kaydetti. Rektör Babaoğlu, yerel medyanın BİK seçimlerinde güzel bir birliktelik örneği göstererek Anadolu Gazete Sahipleri Temsilciliğine Merhaba Gazetesi Sahibi Mustafa Arslan’ı seçilmesini sağladığını kaydetti.
Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükheyvacıgil de, medya sektörünün hızlı değişim ve dönüşüm sürecine girdiğini belirterek, artık dünyanın öbür ucunda gerçekleşen bir olayı, birkaç saniye içerisinde öğrenebiliyor, hatta bu olaylara yorum dahi yapabildiğini kaydetti. Büyükhelvacıgil, Bu nedenle, bugün burada gerçekleştirilecek ve basın sektöründeki teknolojik gelişmelerin ve elektronik haberciliğin anlatılacağı seminerin hem gazeteci dostlar için, hem medya ile etkili bir iletişim sürdürmek isteyenler için hem de reklam veren firmalar için son derece önemli olduğunu aktardı.
KTO Başkan Vekili İsmail Haydaroğlu da demokrasinin meydana getirilmesinde yerel basının önemli olduğunu ifade etti. Ülke nabzını en iyi tutanın yerel basın olduğunu vurgulayan Haydaroğlu, “Bulunduğu bölgenin nabzını en iyi tutar. Haber yaptığı kişiyle aynı gün yüz yüze gelir. Milli mücadele de büyük hizmetleri olan yerel basın bugün kendi mücadelesini veriyor. Yüzde 20’si ofset baskı kullanıyor. Çalışanlar ücret almada zorlanıyor. Onun için yerel basın ilan ve reklam payını arttırmalıdır” diye konuştu.
HASAN AYHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri