Amerika'da Satışa Çıkarılan 'Lidya Stelleri' Öz Yurduna Geri Getirildi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne 2006 yılında yapılan bir ihbar sonucu M.S. 1-3 yüzyıllara ait olduğu tespit edilen Lidya Stelleri'nin Amerika'daki bir internet sitesinde satışa çıkarıldığı...

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne 2006 yılında yapılan bir ihbar sonucu M.S. 1-3 yüzyıllara ait olduğu tespit edilen Lidya Stelleri'nin Amerika'daki bir internet sitesinde satışa çıkarıldığı belirlendi. Bunu üzerine harakete geçen yetkililer, Amerikan istihbarat kaynaklarıyla yaptığı ortak çalışma sonucunda 10 adet Lidyalılar dönemine ait tarihi eseri Türkiye'ye getirdi.

Milattan sonraki yüzyıllarda yaşamış devletlerde görev almış önemli kişilerin mezar başlarına veya üzerine dikilen dikdörtgen levha yada blok şeklinde taşlardan oluşan steller, ölen kişiyi tanıtan yazı veya kabartma resim ya da her ikisini bir arada barındırır. Üzerindeki kabartmalar yardımıyla eski devirlerde yaşamış insanların kültürel, sosyal ve hatta ekonomik yaşamlarını öğrenme imkanı sağlanır. Türkiye'de üzerinde yaşamış eski devletlerde sıkça görülen stellerin bir çoğunun da Türkiye'den kaçırılarak yurtdışında satışa çıkarıldığı biliniyor.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne de 2006 yılında iletilen bir dilekçede, Lidya Bölgesine ait Manisa kökenli mezar ve adak stellerinin ABD’de internet üzerinden satışa çıkarıldığı bildirildi. Yoğun çalışmalar sonucunda, 2014 yılında Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ömer Çelik’in talimatıyla, İçişleri ve Dışişleri Bakanlıkları nezdinde stellerle ilgili tekrar girişimde bulunuldu. Bu esnada, FBI ve Washington Emniyet Müşavirliği tarafından gerçekleştirilen ortak çalışmalar sonucu, stellerden 10 tanesinin yeri tespit edildi.

M.S. 1-3. yüzyıllara ait oldukları tespit edilen 10 adet stel, Washington Kültür ve Tanıtma Müşavirliği’nce teslim alındı. Tarihi eserler daha sonra diplomatik kargoyla nakledilerek Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne teslim edildi.

Stellerin konservasyon çalışmaları tamamlandı. Tarihi eserler sergilenmeleri için yapılan hazırlıklarda son aşamaya gelindi. Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğünde bir süre teşhir edilecek eserler daha sonra Manisa Müzesi’ne nakledilecek. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri