Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Şükran Kutlu adındaki hasta gerçekleştirilen operasyonla 280 kg’dan 100 kg’a düştü. Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi hekimlerinden Doç. Dr. Ertuğrul Kafalı tarafından gerçekleştirilen ameliyat sonunda 280kg’dan 100 kg’a düşen hasta Şükran Kutlu, yaşadıklarını anlattı. Tam 10 yıl boyunca 2 katlı evinin basamaklarına bile çıkamadığını, tüm kişisel ihtiyaçlarının kızı tarafından karşılandığını ifade eden Şükran Kutlu; “ Önceleri ellerimin üzerinde sürünürken son yıllarda artık kıpırdayamaz olmuştum. Kızım bir iş için evden ayrılmak zorunda kaldığında dönene kadar tuvalete dahi gidemiyordum. Bu durum kızımın da psikolojisini bozmuştu” dedi.
Şükran Kutlu; “Sanki kızım anne, ben evlattım” Şükran Kutlu yaşadığı zor yıllardan bahsederken göz yaşlarını tutamadı. Kızı olmadan hiçbir şekilde hareket edemediğini söyleyen Kutlu; “Sanki kızım anne ben ise onun çocuğuydum. Bir yandan benim tüm ihtiyaçlarımı karşılıyor, diğer yandan ise evin her türlü işi ile ilgileniyordu. Yürüyemiyordum, ellerimin üzerinde sürünüyordum. Kimse benim zayıflayacağıma inanmadı. Şimdi beni tanıyamıyorlar. İnanamıyorlar. Beni şişmanlığım süresince en çok etkileyen ve üzen şey eşime evlatlarıma kendi ellerimle yemek yapamıyor olmaktı. Bir anne olarak bunun ne demek olduğunu yaşamayan anlayamaz. Kızım tüm bu sorumlulukları yerine getiriyordu. Kendi bedenime göre kıyafet bulamadığımız için sürekli özel diktiriyorduk ve ne yazık ki pantolon giyemiyordum” dedi.
YILLARCA İNSANLARDAN UZAK KALDIM
En çok özlediğim şeyleri sıralayan Kutlu şöyle konuştu: “İlk sırada eşime ve evlatlarıma yemek yapmak sonrasında ise pantolon ve topuklu ayakkabı giymek geliyor. Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde gerçekleştirilen ameliyat sonrasında hayalini kurduğum ne varsa yaşadım. Artık yürüyorum, evimle kendim ilgileniyorum. Özellikle ayağa kalktıktan sonra ki ilk 1 yıl neredeyse her gün dışarıya çıktım. Evde oturmak istemiyordum. Çünkü yıllarca insanlardan uzak kaldım. Yanıma gelen insanlar ise eleştirileri ile canımı yakıyorlardı. Açık açık eşimin yerinde olmak istemediğini söyleyenler bile oldu. Bu çok ağırıma gidiyordu. Ama artık her şey geride kaldı. Selçuk Tıp sayesinde benim hayatım kurtuldu. Bütün hocalarıma teşekkür ediyorum. Benim gibi olan herkese de tavsiyem kesinlikle hayata küsmeyin. Eğer ameliyattan sonra hayatımın bu kadar değişeceğini bilseydim çok daha önce ameliyat olurdum.”
OBEZİTENİN ÖLÜMCÜL SONUÇLARI VAR
Selçuk Üniversitesi Rektörü ve SÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin ise obezite hastalarında uygulanan medikal tedavilerin, diyetlerin hiç birinin kalıcı çözümler üretemediğine dikkat çekti. Prof. Dr. Şahin; “Hastalar çeşitli yöntemlerle verdiği kiloları bir süre sonra geri alıyorlar. Obezite tedavisinde kalıcı başarıyı ancak obezite cerrahisi ile elde ediyoruz. Cerrahi yöntemler farklılık arz edebiliyor, biz bunları çeşitli gruplara ayırdık. Sadece alımı kısıtlayan yöntemde mide küçültme işlemi yapılıyor. Tüp mide ya da kelepçe yöntemi, emilimi bozan by-pass yöntemi de uygulanan diğer yöntemlerden. Bugün ise bunlar içinde en kabul görmüş yöntemlerden kombin şekilde hem alımı kısıtlayan hem de emilimi bozan by-pass yöntemleri tercih edilmektedir. Bu yöntemle hastanın kilo vermesi sağlanmakta hem de var olan metabolik sorunlar ortadan kaldırılmaktadır. Obezite cerrahisinde de bir takım riskler var. Ancak hastanın ameliyat olmasında var olan risk cerrahi tekniklerden ya da uygulanacak yöntemlerinden değil hastanın obez olmasının beraberinde getirdiği sorunlardan kaynaklanıyor. Bu nedenle obez hastalarda cerrahi riskler normal hastalardan daha fazladır. Ancak 20 yılı aşkın bir süredir yapılan çalışmalarda, hiç tedavi edilmeyen obez hastaların ölüm oranının tedavi edilerek kilo vermiş hastalara göre daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Dolayısıyla kilo vermek bir yerde ölüm oranını da düşürmektedir. Çünkü obezite bugün dünyanın en önemli sağlık sorunlarından biri haline gelmiştir. Beraberinde ölümcül sonuçlara varan bir çok sağlık sorununu da getirir. Bunların en büyüğü kanser olmak üzere safra taşı, şeker, tansiyon, kolesterol gibi bir çok soruna yol açar. Örneğin obez olan bir hastanın safra taşı riski normal insanlardan 6 kat daha fazladır. Obezite cerrahisi ile tüm bu riskler ortadan kalkar ve hasta normal bireyler gibi yaşamına devam eder” dedi.
HAZIR GIDALARDAN UZAK DURUN
Türk Mutfak Kültürü’nün doğal ve sağlıklı yiyeceklerden oluştuğunu belirten Prof. Dr. Mustafa Şahin, özellikle Akdeniz mutfağının çok sağlıklı olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Şahin; “Obezitenin en temel nedenlerinden biri de hazır paketli gıdalardır. Obez ya da obeziteye yatkın kişiler kesinlikle kalori değeri yüksek, rafine, fabrikasyon ve katkı maddesi içeren gıdalardan uzak durması gerekir. Bunun yanında az yemek ve kesinlikle sofradan doymadan kalkmak lazım” dedi.