Ambalajlı Su Satış Yeri Ve Dağıtım Araçlarına Sıkı Denetim Geliyor

Sağlık Bakanlığı, 81 il valiliğine ambalajlı su satış yerleri ve dağıtım araçlarına yönelik bir genelge gönderdi. Bakanlık, denetimlerde ambalajlı suların güneş ışınlarına maruz kalacak şekilde teşhir edilerek satışa sunulduğu,...

Sağlık Bakanlığı, 81 il valiliğine ambalajlı su satış yerleri ve dağıtım araçlarına yönelik bir genelge gönderdi. Bakanlık, denetimlerde ambalajlı suların güneş ışınlarına maruz kalacak şekilde teşhir edilerek satışa sunulduğu, bazı yerlerde de ambalajlı suların tüpgaz ve otogaz gibi ürünlerle birlikte bulundurulduğunu belirledi. Bu nedenle 81 ilde su satış ve depolama yerleri ile nakil araçlarına sıkı denetim geliyor. Toplum Sağlığı Merkezlerince denetim yerleri ve araçlar 3’er aylık aralıklarla denetlenecek. Ayrıca Halk Sağlığı Müdürlükleri de gerektiğinde ani denetimler yapacak. Denetimlerde hijyen esaslarına aykırı davranışta bulunanlara bin ile 20 bin lira arası para cezası kesilecek. Ayrıca satış yerleri eksikliklerini giderinceye kadar faaliyetine izin verilmeyecek.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu (THSK) 81 il valiliğine ‘Ambalajlı sular’ hakkında bir genelge gönderdi. THSK Başkanı Prof. Dr. Seçil Özkan imzalı genelge ile alınması gereken önlemler 20 maddede sıralandı. THSK tarafından yapılan denetimlerde ambalajlı suların özellikle büfe ve bakkal gibi yerlerde güneş ışınlarına maruz kalacak şekilde teşhir edilerek satışa sunulduğu belirtilen genelgede, bazı yerlerde ambalajlı suların tüpgaz ve otogaz gibi ürünlerle birlikte bulundurulduğu ve servis edildiği kaydedildi.

Bazı yerlerde de ambalajlı suların ısı, ışık, toz ve yağış gibi fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özelliğinde değişime neden olabilecek ortamlarda bulundurularak satıldığının belirlendiği vurgulanan genelgede, "Boş damacana kapların da yine aynı şekilde uygun olmayan ortamlarda bulundurulduğu tespit edildi. Bu itibarla ambalajlı suların piyasada daha hijyenik ortamlarda bulundurulması, satılması ve uygun araçlarla satışının, naklinin ve servisinin yapılması amacıyla Ambalajlı Su Satış Yerleri ile Ambalajlı Su Nakil araçlarının Tabi Olacağı Usul ve Esasları Hakkında Tebliğin hazırlanarak yürürlüğe girdi." denildi.

EKSİKLİKLER GİDERİLİNCEYE KADAR SATIŞA İZİN YOK

Ambalajlı su satışı yapan veya yapmak isteyenler, satış yapılacak yere ait plan veya krokiyle Halk Sağlığı Müdürlüğüne başvurarak izin alacak. Müdürlükçe düzenlenecek ‘Ambalajlı Su Satış Yeri İzin Belgesi’, diğer kurum ve kuruluşlardan izin alma zorunluluğunu ortadan kaldırmayacak. İzin belgesi, toptan ambalajlı su satışı yapan iş yerlerine, küçük, orta ve büyük ölçekli ambalajlı su bayilerine ve damacana suyu satan market, bakkal ve büfelere verilecek. İzin başvuruları en geç 10 gün içinde sonuçlandırılacak. Su satış yerler ile nakil araçlarında çalışan personel hijyen eğitimi almış olacak. Su satış yerlerinde satış ve depolama yerlerinde boş ve dolu damacanaların depolandığı ve satışa sunulduğu bölümler ayrı tutulacak. Bu alanlar doğrudan güneş ışığı, toz, duman, ısı ve diğer vektörlere maruz kalmayacak şekilde düzenlenir ve açık alanda su satışı ve depolaması yapılamayacak. Suların; tüp, petrol ve petrol ürünleri ile hırdavat, her türlü kimyevi maddeler vb. dağıtımını yapan araçlarda veya bu ürünlerle birlikte nakli ve satışı yapılamayacak ve bir arada bulundurulamayacak.

Su satış ve depolama yerleri ile nakil araçları Toplum Sağlığı Merkezlerince 3’er aylık aralıklarla denetlenecek. Ayrıca Halk Sağlığı Müdürlükleri de gerektiğinde ani denetimler yapacak. Denetimlerde eksiklik tespit edilmesi halinde eksikliklerin tamamlanması için 15 gün süre verilecek. Verilen süre içinde eksikliklerini tamamlamayan su satış yerleri ile su nakil araçlarına cezai işlem uygulanacak.

Satış yerlerinden numuneler alınacak ve tutanak tanzim edilerek numune alma, taşıma ve nakil esasları doğrultusunda yetkili laboratuvara analize gönderilecek. Alınacak suların kontrol izlemesi parametreleri ile arsenik, florür, bromat ve bromoform yönünden analizleri yapılacak. Analiz sonuçları herhangi bir parametre yönünden uygunsuz çıkması halinde, tesis sahipleri aynı parti veya seri nolu suları toplatıp Müdürlüğün denetiminde imha edilecek. Uygunsuz ürün başka bir ilde üretilmiş ise durum derhal o ilin Müdürlüğüne ve üretici firmaya bildirilecek. Ayrıca uygunsuzluk durumu Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’na da bildirilecek. Kuruma bildirim sırasında suya ait analiz raporu, numune alma tutanağı, şahit numune teslimi ve üretimi yapan firmaya itiraz hakkı verilip verilmediğine ilişkin bilgi ve belgeler de gönderilecek. Denetimlerde hijyen esaslarına aykırı davranışta bulunanlara bin ile 20 bin lira arası para cezası kesilecek. Ayrıca satış yerlerinin eksikliklerini giderinceye kadar faaliyetine izin verilmeyecek. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri