Siz sporsever okuyucularımıza bundan önceki yazımızda şu soruyu sorup “Soru: Şuan mevcut eski stadyumun yıkılması ile amatör spor kulüplerimizin durumu ne olacak? Cevap: Eski stadyumun yıkılması ile amatör spor kulüplerimiz şimdiden daha iyi durumda olacak. Yine birçok spor adamımız bu cevabı beğenmeyecek ama ayrıntılar gelecek yazımızda…” ile noktalamıştık.
Şimdi dilerseniz meselenin ayrıntılarına girmeden şu noktaya temas edelim. Eski stadyumun yıkılması ile amatör spor kulüplerimiz daha iyi durumda olacak derken kurum ve gençlik spor kulüplerinin futbol branşını kastettiğimizi özellikle belirtmek isterim. Futbol haricinde diğer spor branşları için eski stadyum şuan ki fiziki şartları içinde hala faydalı olduğu söylenebilir. Bununla ilgili konunun uzmanı olanlar faydalı olduğunu yada bazı eksikliklerini dile getirebilir ve biz sporseverleri bilgilendirebilirler. Zaten önceki yazımızı takip edenlerin bildiği üzere o yazının asli konusu futbol daha doğrusu ilimizde amatör futbol ile iştigal eden amatör spor kulüplerimiz idi.
Evet 1950 yılında hizmete açılmış olan Konya Atatürk Stadyumu veya bir başka deyişle ‘Top sahası’ içinde bulunan 1, 2 ve 3 nolu futbol sahaları ile hala hizmet vermeye devam ediyor. 1 nolu saha bilindiği üzere önce Konyaspor şimdilerde ise Anadolu Selçukspor’a ve geçmişteki profesyonel kulüplerimize hizmet vermekteydi. Ne önce, ne şimdi 1 nolu sahamızdan amatör spor kulüplerimizin futbol branşları; açılış, tören vb. haricinde doğal olarak faydalanamadılar.
Merkezde yıllarca amatör spor kulüplerimize hizmet veren 2 ve 3 nolu sahalar adeta lokomotif olmuş ve amatör futbolumuzun yükünü başarıyla çekmişlerdir. Antrenman ve resmi maçların yanı sıra yararlandıkları soyunma odaları ile gençlere spor yaptırma, futbolu, tanıtma, sevdirme anlamında senelerce hizmet vermişler ve vermeye de devam etmektedirler. Ayrıca gençliği kötü alışkanlıklardan koruma, doğru arkadaş seçimi, çevresi, sosyalleşme ve iyi birey iyi insan olmaları noktasında amatör spora gönüllü olarak hizmet veren federasyonumuzun ve kulüplerimizin yöneticileri ile antrenörlerine ne kadar teşekkür etsek azdır.
Konya Atatürk Stadyumu içinde toprak olan 3 nolu sahamız sadece antrenman için kullanılmakta olup doğal çim olan 2 nolu sahamız ise hem antrenman hem resmi maçlar için özellikle kışın hava şartlarına göre kısmen kullanılmaktadır. Soyunma odaları ise kulüplerimize hizmet vermeye devam etmektedir. Şimdi burada konuşlanan kulüplerimizin resmi maçlarının doğal ve suni çimde olduğundan toprak sahada idman yapmalarının sporculara kattığı verim tartışılır. Keza 2 nolu doğal çim sahanında sürekli idmana açılması çimin bozulmasına yol açması nedeniyle burada idman verimini almak pek mümkün görünmüyor. Eski stadyumun cazip gelen yanı ise merkeze yakın yürüyüş mesafesinde olmasından ve ulaşımın yeterliliği sporculara ve seyircilere kolaylık sağlamakta olup kulüplerede ekstra servis masrafı getirmemesi bir artı olarak sayılabilir. Bu şartlar içinde eski stadyumun amatör futbola ne kadar faydalı olduğunu takdirlerinize bırakıyorum.
Yazımızın “Amatör futbolumuz daha da canlanacak!” başlığına hareketle eski stadyumun şu anki fiziki konumuna göre yıkılmayacaksa futbol takımlarına göre düzenlenmesi yapılmalı bu mümkün değilse amatör spor kulüplerimizin futbol takımları eski stadyumdan çıkarak kendilerine bir bölge belirleyip buraya en yakın spor tesislerine/futbol sahalarına konuşlanması gerekir.
İlimizde; Meram bölgesinde Şehit Süleyman Ballan, Karatay bölgesinde Saraçoğlu ve Şehit Nihat Gün, Selçuklu bölgesinde Dumlupınar, Cumhuriyet, Selçuklu ve Şehit Muharrem Samur futbol sahaları hizmet vermekte olup Cumhuriyet ve Selçuklu doğal çim diğerleri suni çim sahalardır. Şuan itibarıyla bu tesislerden takımlarımız antrenman ve maçlar için yararlanmakta ama kalıcı kendilerine ait soyunma odaları olarak verilememektedir. Sebebi ise bu tesislerde 4 olan oda sayıları peşpeşe oynanacak maçlar için kulüplere kalıcı olarak oda verilmesini mümkün kılmamaktadır. Kulüplere kalıcı oda verilmesinin örnekleri Dumlupınar sahamızda; Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ve Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu tarafından karşılanıyor. Ama bu yetmez diğer sahalarımızda da bu uygulamaların ek tesis yada soyunma odaları yapımının artarak devam etmesi gerekiyor.
Amatör futbol takımlarımızın daha da canlanması ve sporcu sayılarını arttırması kulüplerin seçecekleri bölgeye göre şimdiden bu sahalara yönlenmeleri bu tesislerde yapılacak ve kulüplere tahsis edilecek kalıcı soyunma odaları ile hem antrenman hem ev sahibi maçlarını burada oynayarak servis yükünden kurtulacaktır. Kulüpler kendi sahasında verilen antrenman saatlerine göre bölgelerindeki okulları tarayıp seçme yaparak altyapılarını güçlendirmeleri masrafsız olacaktır.
Sonuçta eski stadyumun yıkılması halinde kulüplerimiz; büyükşehir bağlamında tek merkeze her bölgeden sporcu bulmak yerine alanlarına daraltarak kendi bölge ve mahallelerde çalışma yapması düşünülenin aksine amatör futbolumuz daha da canlandıracaktır. Sağlıcakla kalın…