Amasya’da Kurban Kesim Yerleri Belli Oldu

Amasya Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, kurban kesiminin dini bir görev olmakla birlikte çevre, sağlık, sosyal ve ekonomik boyutlarının da olduğu kapsamlı bir değer olduğunu söyledi.Birçok uyarıya rağmen Türkiye’nin cadde...

Amasya Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, kurban kesiminin dini bir görev olmakla birlikte çevre, sağlık, sosyal ve ekonomik boyutlarının da olduğu kapsamlı bir değer olduğunu söyledi.

Birçok uyarıya rağmen Türkiye’nin cadde ve sokaklarının uygun olmayan kesimlerle kan gölüne döndüğünü ve çevre felaketine sebep olduğunu kaydeden Bolat, "Şehirleşme ve apartman hayatının getirdiği kısıtlamalar sebebiyle, kurban kesiminin bilhassa çevre ve sağlık yönü şehirlerde daha fazla önem kazanmıştır. Ancak Kurban Bayramı gibi belirli günlerde özellikle de bayramın birinci günü halkımızın bu ibadeti yerine getirmek istemesi hoş olmayan görüntülere sebep olmakta, çevre ve insan sağlığını tehdit edebilmektedir." dedi.

Bolat, uygunsuz kesim koşulları sayesinde hem hayvandan insana geçebilecek hastalıkların hem de bulaşıcı hastalık taşıyan kesim elemanı tarafından yapılan kesimlerde insanlara bulaşabileceğini belirterek, şu bilgileri verdi: "İlimizde oluşturulan Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından kurban kesim yerleri belirlenmiştir. Bu yerler İstasyon ve Bahçeleriçi mahallelerinde bulunan pazar yerleri ile Amasya Belediyesi ve Uygur mezbahaları olmak üzere dört ayrı yerde kesime müsaade edilmiştir.

Kurban kesimi sırasında hayvanların sindirim kanalı içerisinde dışkı, işkembeleri, bağırsakları, tırnakları ve özellikle kanı büyük bir kirliliğe sebep olmaktadır.

Bu nedenle İşkembe ve bağırsak içeriği kesim yeri içerisinde belirlenen gübre toplama yerlerinde temizlenmeli ve toplanmalı, kanın gelişigüzel dağılması engellenmelidir.

Hastalıklı karaciğer, akciğer, böbrek, dalak gibi organlar kesinlikle köpek, kedi gibi hayvanlara yedirilmemeli ve kan, gübre, et-kemik artıkları ile diğer atıklar kireç kuyularında gömülerek bertaraf edilmelidir. Kesim sırasında açığa çıkan atıklar siyah sızdırmaz poşetlere konularak belediye tarafından toplanması sağlanmalıdır.

Tahsis edilen yerlerin haricinde köylerde ve kesim yeri bulunmayan yerlerde kesim yapılacaksa, atıklar sızdırmaz fosseptik çukurlarına atılmalı veya gömülerek bertaraf edilmelidir."

Vatandaşların köylerde ve önceden belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde kurbanlarını kesebileceğini vurgulayan Bolat, cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kurban kesiminin yasak olduğunu, kurallara uymayanlar hakkında yasal işlem yapılacağını sözlerine ekledi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri