Amasya Misket Elmasının Yok Olmaması İçin Çalışma Başlatıldı

Kendine has kokusu, tadı ve görüntüsüyle ünlü Amasya misket elmasının yaygınlaşması amacıyla çalışma başlatıldı.Amasya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yürütülen 'Meyveciliği Geliştirme Projesi' kapsamında...

Kendine has kokusu, tadı ve görüntüsüyle ünlü Amasya misket elmasının yaygınlaşması amacıyla çalışma başlatıldı.

Amasya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yürütülen 'Meyveciliği Geliştirme Projesi' kapsamında başvuruda bulunan çiftçilere Amasya misket elması fidanı dağıtılacak. Amasya Elması fidanı almak isteyen çiftçilerin 20 Eylül 2014 tarihine kadar İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü’ne başvurmaları gerekiyor.

Amasya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Zekeriya Şeker, il genelinde üretilen Amasya misket elması miktarının 10 bin 840 ton olduğunu, diğer çeşitlerle beraber bu miktarın 27 bin 970 tona ulaştığını söyledi.

Amasya elmasının bir yıl ürün verip bir yıl ürün vermediği için özellikle 1990'lı yıllardan itibaren çiftçilerin başka elma türlerine yöneldiğini kaydeden Şeker, “Bu nedenle de 1990'lı yılların sonunda 30 bin ton civarındaki Amasya elması üretimi 6 ila 8 bin tona kadar geriledi. Misket elmasının bir yıl ürün verip bir yıl vermeme gibi olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılması amacıyla, Amasya Valiliği, Türkiye Bilimsel Ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü işbirliği ile 'Amasya Elmasının Islahı Projesi' 1997 yılından itibaren uygulanmaya başlanmıştır. Amasya misket elmasında görülen bu eğilim en alt düzeye indirilerek Amasya elması olarak tescil edilerek fidan üretimine başlanmıştır.” dedi.

Meyveciliği Geliştirme Projesi kapsamında 'Kapama Yarı Bodur Amasya Elması Bahçe Tesisi Projesi' hazırlayarak uygulamaya koyduklarını belirten Şeker, “Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından üretilen Amasya elması fidanları, 2011 yılından itibariyle fidan bedelinin yüzde 50’si İl Özel İdaresi Destekli olarak dağıtımı yapılmaktadır. 2011 yılında 600 adet ve 2012 yılında 7 bin 100 adet, 2013 yılında 10 bin adet ve 2014 yılında il merkezi ve ilçelerde toplam 10 bin adet Amasya elması fidanı dağıtımı yapılmıştır. Böylelikle Amasya ile ünlenmiş olan Amasya elması üretim alanı giderek artacaktır. Ayrıca fidan dağıtımından itibaren budama ve gübreleme gibi teknik konularda çiftçilerimiz takip edilerek üretim miktarı ve verim artırılması çalışmaları da yapılmaktadır.” şeklinde konuştu.

Misket elması hakkında bilgi veren Şeker, “Amasya alması kışın yenilen önemli bir çeşittir. Meyvesi orta irilikte, sap tarafı biraz geniştir. Kabuğu yapışkan, ince, yeşil üzerine açık kırmızıdır. Etli kısmı tatlı, sulu, güzel kokulu ve gevrektir. Çekirdekleri parlak kahverengi ve dolgundur. Ortalama ağırlığı 90 gramdır. Amasya alması, iklimsel koşullara bağlı olmakla birlikte İlimizde genelde Eylül ayının ortalarında başlamaktadır. Amasya adıyla bütünleşen Misket, özelliğini yine Amasya'nın coğrafi yapısında alır. Amasya vadisi, Amasya misket alması için en uygun ortamdır.” ifadelerini kullandı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri