Altınekinli kadınlar patron oldu

Geçtiğimiz yıl Mevlana Kalkınma Ajansına (MEVKA)ya proje başvurusunda bulunan Altınekinli girişimci kadınların projesi kabul edildi

Geçtiğimiz yıl Mevlana Kalkınma Ajansı’na (MEVKA)’ya proje başvurusunda bulunan Altınekinli girişimci kadınların projesi kabul edildi. ‘Kadın Girişimciliğinde Hünerli Ellerin Tarihi Zıvarık Hanı’nda Sanatı ve Lezzeti Buluşturma Projesi’nin kabul edilmesinin ardından Altınekin’de kadınlara yönelik 3 aylık eğitim semineri verildi. Sertifikalarını alan kadın işletmeciler, Altınekin’de bulunan tarihi handa yöresel yemekler yapıp, yöresel el örgüleri üretiyor. Kadınlar, “Kendi işimizin patronu olduk” diyor.

Proje hakkında bilgi veren Altınekin Kaymakamı Murat Şener, “Projemiz, geçtiğimiz yıl MEVKA’ya sunuldu. Altınekin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından projelendirildi. MEVKA’nın maddi desteği, aynı zamanda Halk Eğitim Merkezi ve belediyenin de ortak olması il, MÖ 13. yüzyılda yapılmış olan tarihi hanın kullanıma kazandırılması ve bayanların iş gücüne katılması adına bir proje hazırladık. 120 bin TL’ye yakın bir projeydi. Ortak bir çalışma ile burada 3 farklı konuda hazırlandı. Bir bölümü lokanta işletmeciliği şeklinde dizayn edildi. İkinci bölümü dikiş nakış kursu, yöresel el sanatlarının tanıtımı ve gelire dönüştürülmesi, üçüncü bölümü de buradaki yöresel bazı aromatik bitkilerin burada satışı şeklinde düşünüldü. Şu an en faal olarak lokanta işletmeciliği devam ediyor. Burada şu anda devam eden lokanta işletmeciliği var. Halk Eğitim tarafından verilen dikiş nakış ve yöresel el sanatlarının hazırlanması kursu kapsamında da çeyiz ürünleri hazırlandı. Burada onların da sunumu ve satışları devam ediyor” dedi. Amaçlarının projenin bitimin ardından çalışmaların sürdürülebilirliğini sağlamak ve yöre halkına bir gelir kaynağı oluşturabilmek olduğunu söyleyen Kaymakam Murat Şener, “Şu an bu amacımıza ulaştık gibi görünüyor. Gelir sağlanabiliyor. Özellikle lokanta iyi durumda. 12 kişiyle başlanmıştı, fazla kişi olduğu için gelir azdı. Ama şimdi 9 kişiye düşmüş, daha çok gelir elde edilebiliyor. Projenin devam edebilmesi bizim açımızdan çok önemli ve faydalı. Çünkü buradaki bayanların ev ekonomisine katkısı olmuş olacak. Hem de bayanlarımızın sosyal ve ekonomik hayatta yer almaları Altınekin’e bir örnek teşkil etmiş olacak. Projeyi bitirdik ama maddi ve manevi sıkıntı yaşarlarsa her zaman yanlarında olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Tarihi Zıvarık Hanı’nda yöresel yemeklerin yapıldığı lokantanın işletmeciliğini üstlenen kadınlardan İmran Ezdemir ise, “Burayı işletebilir miyim diye düşündüm, bayanlarla konuştuk, anlaştık ve işletmeye başladık. Başta kurs verildi, hangi yemeklerin nasıl yapılacağını öğrendik. Sertifikalarımızı aldık. Beraber oturup, burayı çalıştırmak için karar verdik. Burada saç böreği, baklava, su böreği, yoğurt çorbası, mercimek çorbası gibi yöresel yemekler yapıyoruz. İlçe halkının katılımı iyi oluyor, dışarıdan gelenler de oluyor. Kendi işimizin patronu olduk” ifadelerini kullandı.

RASİM ATALAY

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri