"Altında ciddi yükseliş olmayacak"

Moody's Analytics Ekonomi Uzmanı Mustafa Akçay, ABD Merkez Bankası (Fed) Ben Bernanke'nin parasal genişlemeden çıkışın enflasyondaki düşme ihtimali ortadan kalkmadan olmayacağını ima ettiğini belirtti.

Moody;s Analytics Ekonomi Uzmanı Mustafa Akçay, ABD Merkez Bankası (Fed) Ben Bernanke'nin parasal genişlemeden çıkışın enflasyondaki düşme ihtimali ortadan kalkmadan olmayacağını ima ettiğini belirterek, "Bu, enflasyon beklentileri hemen artacak anlamına gelmiyor. Benim kanım ABD'de enflasyon beklentileri artmadan altında çok ciddi bir değerlenme olmayacaktır" dedi.

Akçay, Bernanke'nin açıklamalarını değerlendirdi. Bernanke'nin açıklamasında, bir kaç ay içerisinde parasal genişlemenin azaltılmaya başlanabileceğini söylese de, konuşmasının özünün "genişlemenin zamanından önce sona erdirilmesinin ekonomide oluşturacağı sorunlar" üzerine olduğunu söyledi.

Akçay, "Yani Fed;in parasal genişlemeye son vermesi piyasaların beklentilerinden sonraki bir zaman diliminde gelebilir" dedi.

Bernanke;nin en büyük endişesinin zamanından önce yapılacak parasal genişlemeden çıkışın, enflasyonun daha da düşmesine sebep olması olarak niteleyen Akçay, şunları kaydetti:

"Fed parasal genişlemeyi azaltmaya başlamadan önce, işsizlikteki düşme trendinin devam edeceğinden emin olmak istiyor. Bunun için de bu yıl başında yapılan vergi artışları ve yıl içerisinde yürürlüğe giren kamu kesintilerinin ekonomideki düzelmeyi aksatmayacağını görmek isteyecektir. Bizim beklentimiz, parasal genişlemenin yavaşlatılmasının sonbahardan önce başlamayacağı ve tamamen sona erdirilmesinin de 2014;un ikinci yarısını bulacağı yönünde."

Fed Başkanı'nın açıklamalarının altın üzerine etkileriyle ilgili de Akçay, "Benim kanım enflasyon beklentileri artmadan, altında çok ciddi bir değerlenme olmayacaktır. Bernanke, parasal genişlemeden çıkışın enflasyondaki düşme ihtimali ortadan kalkmadan olmayacağını ima etti. Bu enflasyon beklentileri hemen artacak anlamına gelmiyor" dedi.

"Altınla ilgli önümüzdeki ay açıklanacak olan işssizlik verileri çok büyük önem taşıyor"

Amerikan merkezli DRW Trading Group Döviz ve Sabit Getirili Menkul Kıymet Uzmanı Naile Berna Kovuk ise yaptığı değerlendirmede, piyasaların toplantı tutanaklarındaki bu birkaç satıra gereğinden fazla tepki verdiğini düşündüğünü söyledi.

Toplantı tutanaklarının son ayda gelen karışık verilerden önce olduğunu hatırlatan Kovuk, "Toplantıdan önceki veriler daha olumluydu. Alımları azaltma taraftarı olanlar ise bazı Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyeleri diye açıklandı. Bunların Dudley, Evana, Yellen ve en önemlisi Bernanke olmadığını biliyoruz. Bernanke kendisi bu konudaki duruşunu değiştirmeden yakın zaman içerisinde böylesine dramatik bir değişiklik yapılması mümkün olmaz diye düşünüyorum" dedi.

Bernanke'nin önceki günkü soru - cevap bölümünde enflasyon hakkında söylediklerine dikkat etmek gerektiğine işaret eden Kovuk, "Şimdi o da diğer bankalar gibi enflasyon konusunu daha çok vurguluyor. Enflasyonun sıkı politikalar kaldıramayacak kadar düşük seviyelerde olduğunu ve öyle seyredeceğinin beklendiğini söyledi. Genel olarak Bernanke ekonominin bu gevşek politikalardan uzaklaşmak için henüz hazır olmadığını vurguladı" şeklinde konuştu.

Kovuk, altınla ilgili değerlendirmesinde ise altının bu güvenli sığınak özelliğiyle değer kazanışının enflasyon beklentileriyle ilişkili hareket eder diye düşündüğünü, şu halde önümüzdeki ayin ilk cuma günü açıklanacak olan işsizlik verilerinin büyük önem taşıdığını belirtti.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri