Altına yatırım zamanı

FED'in açıklamasının ardından altın fiyatları son 4 yılın en düşük seviyesine geriledi. Uzmanlar, altının tekrarda aynı seviyeye geleceğini, bu yüzden altın yatırımının tam zamanı olduğunu söylüyor

ABD Merkez Bankası (FED)'nın açıklaması ile birlikte altın fiyatları aniden düştü. FED'in tahvil alımına son vermesi, altın piyasasında bomba etkisi yarattı. ABD ekonomisinin 3. çeyrekte beklentileri aşan büyüme performansı sergilemesi altını çok kötü etkiledi. Uzmanlar ABD'nin aldığı karar ile birlikte düşen altın fiyatlarının tekrardan yükselişe geçebileceği belirtiyor. Piyasanın İsviçre'nin yapacağı 'Altın rezervlerini ülkede tutma' referandumunun ardından şekilleneceğini dile getiren uzmanlar, yatırımcıların şimdiden harekete geçmesi gerektiğini söylüyor. Altın fiyatları şu anda 2010 yılındaki fiyatlar ile eş değer. Piyasadaki büyük ve ani düşüş bir dalgalanma yaratsa da, uzmanlar, altının 2015 yılının ilk çeyreğinde normal seviyesine geleceğini belirtiyor. Sarraf Fidan sahibi Mehmet Kuşdemir, “Altın fiyatlarındaki düşüş, uzun süreli değildir. Önümüzdeki yıl normal seviyesinde devam edecektir. Yatırımcılar ellerini çabuk tutsun” dedi.

DOLARDAKİ YÜKSELİŞ ALTINA YANSIDI

Doların diğer para birimlerine oranla değer kazanmasının FED'in aldığı kararda önemli bir rol oynadığını ifade eden Kuşdemir, “Dört yıl boyunca, her yıl belirli bir gelişme gösteren altın son dört yılın en düşük seviyesine kadar geriledi. FED, açıklama yaptı ve tahvil alımına son verme kararını açıkladı. Birkaç gün önce de bu açıklama piyasaya tesir etti. Amerika planladığı 2014 yılı son çeyreğindeki ekonomisinin üstünde bir rakam olduğunu görünce böyle bir karar aldı. Amerikan dolarının diğer para birimlerine oranla yüksek değerde seyrettiği görüldü. Yani 2014 yılının son aylarına dolar güvenle girdi. Amerika'nın ekonomisi güvenli olunca, 'Önümüzdeki yıl bono alımı yapmayacağız' şeklinde bir açıklama yaptı. Faiz ve dolardaki hareketlenme de bu açıklama ile birlikte başladı. İç piyasamızda dolar yukarıya doğru hareketlendi” diye konuştu.

DÜŞÜŞ KALICI DEĞİL

Altındaki düşüşün piyasada kalıcı olmadığını dile getiren Kuşdemir, “Bu hareketlenmeler çok kalıcı gibi görünmüyor. Veriler bizlere bu hareketlenmenin bundan sonra yukarıya doğru olacağını gösteriyor. Yani burada bir 'gerim alımı' söz konusu. Altın daha iyi bir seviyeye gelebilmek için, düşüş gösteriyor. Altın, 3 adım atmak için, bir geri adım yapıyor diyebiliriz” ifadelerini kullandı

İsviçre'de yapılacak referandumun dünya altın piyasasını etkileyeceğini kaydeden Kuşdemir, “İsviçre hükümeti Kasım ayının 15'inde bir referandum yapacak. Referandumda altın rezervi yapılsın mı, diye sorulacak. İsviçre Merkez Bankası şu anda bin 40 ton altın muhafaza ediyor. Bunun arttırılması için referandum yapılacak. Yani paramızı altın olarak muhafaza edelim diye bir sonuç çıkabilir. Böyle bir sonuç çıktığı takdirde, İsviçre altın alımını 5 yıla yayacak. Bu da Türkiye'deki altın piyasasını etkileyecektir. Dünya altın sektörü bu referandumu bekliyor. Bu referandumun ardından, altın piyasası şekillenecektir” şeklinde konuştu.

TALEP ARTARSA FİYAT DA ARTAR

Arzın talebi karşılamaması durumunda altında artışın yaşanacağını da sözlerine ekleyen Kuşdemir, şöyle konuştu: “Dünyadaki piyasaya sürülen arz belli. Ancak talep bunun çok üzerinde olduğu zaman fiyatlarda otomatik olarak bir yükseliş görülüyor. Hindistan ve Çin 2010-2011-2012 yıllarında altın alacaklarını ilan etmişlerdi. Ancak İsviçre'nin alacağı altın bu iki ülkeden çok daha fazla. Bir anda ons bazında, bin 500- bin 800'lere çıkmasına neden olmuştu. Bin 800'ler seviyesine altın çıktı ve bir iki sene kalmıştı. Daha sonra yavaş yavaş bin 300 seviyelerine kadar geriledi. Şimdi de en düşük olarak bin 160 ons dolar seviyesini gördü.” Yatırımcıların ellerini çabuk tutması gerektiğinin altını çizen Kuşdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğer ellerinde bir miktar para bulunan ve yatırım için kullanabilecek olan varsa, altın almalarını öneriyoruz. Altın önümüzdeki yıllarda daha da artacaktır ve yatırımcının yüzü gülecektir. Altının her zaman güvenli bir liman olduğunu söylüyoruz. Fiyatları düşse de önümüzdeki yıl içerisinde normal seviyesine geri dönecektir.”

merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri