Altın yeni rekor kıracak

Dünya genelinde yaşanan krizin özellikle gelişmiş devletlerin borçlarını ikiye katladığını belirten Doç. Dr. Yaşar Erdinç, altının yeni rekorlar kırarak müthiş yükseleceğini söyledi

Dünya genelinde yaşanan krizin özellikle gelişmiş devletlerin borçlarını ikiye katladığını belirten Doç. Dr. Yaşar Erdinç, altının yeni rekorlar kırarak müthiş yükseleceğini söyledi

Müstakil Sanayiciler ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şubesi Cuma Toplantıları'nda bu hafta, dünya genelinde yaşanan ekonomik kriz, krizden kurtulmanın yolları ile altın ve döviz fiyatlarındaki yükseliş hakkında konferans verildi. Konferansı Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi ekonomi yazarı Doç. Dr. Yaşar Erdinç verdi. Konferansa MÜSİAD Konya Şube Başkanı Aslan Korkmaz ile yönetim kurulu üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı. Konferans açılışında konuşan MÜSİAD Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Lütfi Şimşek, "Amerika'da başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına alan krizin zararı çok fazla olacak. Ülkemizde de bazı yöneticiler para harcamayın kriz geliyor açıklamaları piyasalarda durgunluğa neden oldu. Krizden en az zararla kurtulmak için ne önlemler almayız bununla ilgili bilgi sahibi olmak için ekonomi yazarı Doç. Dr. Yaşar Erdinç beyi davet ettik" dedi.

 TARİH YİNE TEKERRÜR EDİYOR

Dünya ekonomilerinde neler oluyor bunun yakından takip edilmesi gerektiğini belirterek sözlerine başlayan ekonomi yazarı Doç. Dr. Yaşar Erdinç, dünyada yaşanan ekonomik kriz tarihin yine tekerrür ettiğini bir kez daha gösterdiğini söyledi. Beş senede hazırlayarak yayınladığı kitabında ekonomik krize nasıl girilir, krizden nasıl çıkılır bunu ortaya koyduğunu aktaran Doç. Dr. Erdinç, "Kitabımda şu an yaşanmakta olan kriz süreci aynen işliyor. Kitabımda geçmiş yıllarda yaşanan krizlerin sürecini ortaya koymuştum. Ayrıca 2008 krizi döneminde yine MÜSİAD'da verdiğim bir konferansta katılımcılara krizden korkmayın yatırım yapın deyip, 2011 yılın gelince biraz durun ortamı iyi gözlemleyin demiştim. Bu durumda aynen yaşandı. Dünya genelinde söz sahibi birkaç yabancı şirket, son 200 yılda yaşanan borç krizlerini incelemiş. Bu araştırma bize geleceği gösteriyor. Biz de bu araştırmayla ileride yaşanabilecek krizleri görebiliyoruz" diye konuştu.

'BÜYÜK DEVLETLERİN BORÇLARI İKİYE KATLANDI'

Dünyada genelinde yaşanan ekonomik krizde tarihte hiç olmayan bir durumun yaşandığını dile getiren ekonomist Doç. Dr. Erdinç, krizin Almaya hariç tüm gelişmiş devletlerin borçlarını ikiye katlanmasına neden olduğunu vurgulayarak, "Gelişmiş devletlerin bütçe açıkları tarihte yaşanan tüm krizle görülmemişti. Bu ülkeler krizden kurtulmak için biraz gelişme göstermeleriyle enflasyonları müthiş yükselecek. Şu an Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'nin bütçe açığı 1,5 trilyonu aşmış durumda. Bu çok muazzam bir rakam. Kriz ABD'de başladı ve Avrupa ülkelerine geçti. Şu an İtalya'nın 1.6 trilyon civarında borcu bulunuyor. İtalya eylül ayına kadar 67 milyar avro ödeme yapması gerekiyor ve bu imkansız gibi. Avrupa'da Yunanistan battı. İspanya,  Portekiz batmanın eşiğinde. Avrupa ülkeleri Yunanistan'ı batmaktan kurtardı. Çünkü batmanın domino etkisi yaparak tüm Avrupa Birliği ülkelerine yayılmasından korktular. Ancak hala kurtulmuş değiller.

'ALTIN FİYATLARI YENİ REKOR KIRARSA KİMSE ŞAŞIRMASIN'

"ABD ve Avrupa ülkeleri krizden kurtulmak için sürekli para basıyorlar. Bu paralar piyasaya çıkmasıyla altının alım gücü müthiş artacak. Bu da altın fiyatlarının yeni rekor kırmasına neden olacak. Altın fiyatları hiç beklemediğimiz fiyatlara çıkarsa kimse şaşırmasın" diyen ekonomist Doç. Dr. Yaşar Erdinç, sözlerin şöyle tamamladı: "Dünyanın krizden kurtulmasını çözümü Çin'de. Çin elindeki 3 trilyon rezervini kullanarak, ABD ve Avrupa ülkelerine borç para vermesi gerekiyor. Ya da serbest ekonomiye geçtim demesi gerekiyor. Çin'in bu ikinci yolu seçmesi Türkiye'nin aşırı bir yükselişe geçmesini sağlar. Ancak Çin bu iki yolunda yapmayacaktır. Dünya çok büyük bir krizle karşı karşıya. Ülkemizin bu süreçte çok akıllı davranarak ince hesaplar yapması gerekiyor. Ayrıca ülkemizin bu krizden etkilenmeyecek söylemleri de yanlıştır."

MUSTAFA AKÇA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri