Altın ve döviz rekor kırıyor

Dünya genelinde beklenen ekonomik krizin belirtileri görülmeye başladı. Birçok ülke iflasın eşiğinde. Altın ve döviz rekor üstüne rekor kırarak TL karşısında en yüksek değerleri gördü

Dünya genelinde beklenen ekonomik krizin belirtileri görülmeye başladı. Birçok ülke iflasın eşiğinde. Altın ve döviz rekor üstüne rekor kırarak TL karşısında en yüksek değerleri gördü

 

 

 

Dünyayı 3 yıldır etkisi altına alan global kriz, tüm dünyayı bir kez daha sarsmaya başladı. Altın ve döviz rekor üstüne rekor kırarken, borsada büyük kayıp yaşanıyor. Birçok ülke iflas bayrağını çekmek üzereyken, gelişmiş ülkeler de krizden nasibini almış durumda. Türkiye'de de hissedilen kriz, altın ve dövizin TL karşısında en yüksek değerleri görmesine neden oluyor. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) güne puanı düşerek başladı. Bu nedenle hisse senetlerinde ortalama yüzde 5 değer kaybetti. Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı ise 1.700 doları aşarak yeni rekor kırdı. Altın TL karşısında da en yüksek değerleri gördü. Çeyrek altın 158 TL'den işlem görüyor. Dövizde de yükseliş devam ediyor. Avro 2.50 TL'yi aşarak Türk Lirası karşısında tüm zamanların rekorunu kırdı. Öte yandan serbest piyasada dolar, 1.75 TL'den işlem gördü. Dolar da 2009 yılından ilk çeyreğinden bu yana TL karşısında en yüksek seviyesine ulaştı. 

'PİYASALARDA BELİRSİZLİK DEVAM EDİYOR'

Piyasalarda Nisan ayından bu yana belirsizliğin devam ettiğini anımsatan Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölüm Öğretim Üyesi Doç. Dr. Doğan Uysal, piyasalarda yaşanan bu belirsizliğin altın ve dövizin rekor üstüne rekor kırmasına neden olduğunu belirterek, piyasalara müdahale edilmesi gerektiğini söyledi. Dünya genelinde yaşanması beklenen ekonomik krizin sesleri gör bir şekilde çıkmaya başladığını belirten Doç. Dr. Doğan Uysal, "Yaşanacak olan kriz, dünyayı etkileyecek. Gelişmiş ülkeler dahi bu krizden çok fazla etkilenecek. Borcu bulunan ülkeleri zor günler bekliyor. Her şeye rağmen ekonomik krizin bir korku oluşturmaması için olumsuz tabloların çizilmemesi gerekiyor" diye konuştu.

'AYAĞIMIZI YORGANA GÖRE UZATMALIYIZ'

Başbakan'ın 'kriz bizi teğet bile geçmeyecek' sözünü hatırlatan Doç. Dr. Uysal, "Başbakan böyle bir açıklama yaptığına göre ülkemiz, yaşanması beklenen krize karşı hazırlıklı demektir. Her şeye rağmen dünya genelinde yaşana durumları yakından takip edilmeli. Krizin ülkemizi teğet geçmesi bence imkansız. Dünya global olduğu için bir kriz küçük veya büyük oranda tüm ülkeleri etkileyecektir. Sonuçta dünyada yaşanan kriz ülkelerin ithalat ve ihracatlarını etkileyecek. Türkiye'de çok oranda alış veriş yapıyor. Piyasaların daha korkutucu boyutlara ulaşmadan müdahale yapılması gerekiyor" dedi. İnsanların sürekli değişen piyasaya karşı panik yapmaması gerektiğini de dile getiren Doç. Dr. Doğan Uysal, "Ekonomik kriz yaşanacak diye piyasa iyice durulursa bu daha kötü olur. Öncelikle insanlarımız sakin olmalı ve mantıklı düşünmesi gerekiyor. Yatırımcılar gelişmeleri iyi takip ederek doğru hamleler yapmalı. Ayağımızı yorgana göre uzatmalıyız" ifadelerini kullandı. 

'PİYASALARI TEDİRGİNLİKLE İZLİYORUZ'

Piyasaları tedirginlikle izlediklerini belirten Murat Sarıoğlu adlı bir vatandaş ise, "Ülkemizde ekonomik krizin yaşanmasından korkuyoruz. Altın ve döviz her geçen gün yükseliyor. Aldığımız ücretle kıt kanaat geçiniyoruz. Kriz nedeniyle hayat daha pahalı olursa zor günler bizi bekliyor demektir. Piyasaların bu olumsuzluğuna rağmen hükümet tarafından olumlu söylemler ne kadar doğru onu da merak ediyoruz. Bana göre altın ve dövizin bu derece yükselişine devam etmesi hayrı alamet değil" diye konuştu.

MUSTAFA AKÇA

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri