Altın ve döviz rekor kırıyor

Altının gram fiyatı ve döviz piyasasında yüksek seyir devam ediyor. Dolar geçtiğimiz gün 4 liranın üzerini görürken Euro da 4,95’in üzerinde işlem gördü. Gram altının gram fiyatı ise 173,8 lira ile tüm zamanların zirvesini gördü

Altının gram fiyatı ve döviz piyasasında yüksek seyir devam ediyor. Bankalararası piyasada dolar geçtiğimiz gün 4 liranın üzerini görürken euro da 4,95’in üzerinde işlem gördü. Son zamanlarda dolar kuru ve altının ons fiyatından bulduğu destekle rekor üzerine rekor kıran altının gram fiyatı ise 173,8 lira ile tüm zamanların zirvesini gördü. Doların spekülatif bir şekilde arttırıldığını belirten Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı ve Sarraf Fidan’ın sahibi Mehmet Kuşdemir, “Döviz ve altın geçtiğimiz hafta içinde inanılmaz bir çıkış gösterdi. Bu yükselişin başlangıcı doların spekülatörler tarafından şişirilmesi olarak görüyoruz. Bir özel bankanın doların yüzde altmışına yakınını aldığını ve bunun da faizi ve doları tetiklediğini düşünüyoruz. Dolar yükselince de hepsi birbirine zincirin halkaları gibi bağlı olduğu için dolar altını tetikledi altın da diğer gurupları etkiledi. Sonuç olarak tamamı yükselişe geçti” dedi.

DOLAR ATINI TETİKLEDİ

Doların altının tetikleyerek müthiş derecede yükselttiğini belirten Başkan Kuşdemir,  “Geçtiğimiz hafta 156-157 bandında seyreden 22 ayar bilezik bir anda 10 liralık bir yükselişle 166 liraya çıktı. Bilezik 166 lira olunca has altın da 175 lirayı gördü” diye konuştu. Yükselen fiyatların kendilerine yansıdığına dikkat çeken Kuşdemir, “Yükselen fiyatlarla birlikte bugün itibariyle çeyrek altını 285 liradan, yarım altını 370 liradan, Cumhuriyet lirasını bin 135 liradan ve ata lirayı da bin 160 liradan satmaya başladık” ifadelerini kullandı. Başkan Kuşdemir, ABD Başkanı Trump’ın Çin alışverişi ile ilgili yaptırım yapacağını açıklamasının da doları yükselttiğini kaydetti.

YÜKSELİŞ SUNİ BİR YÜKSELİŞ

Yükselişin suni bir yükseliş olduğunu aktaran Kuşdemir, şunları söyledi: “Ons’daki düşüş altın ve dövizdeki düşüşü beraberinde getirdi. Biz bunun biraz daha düşeceğini tahmin ediyoruz. Dolar 4 lirayı geçti ve hemen ardından tekrar 3,90 seviyelerine geriledi. Euro da aynı şekilde 4,965’i gördü ve şuan 4,960’a geriledi. Biz bu gerilemenin biraz daha düşüp sonra yeniden yükselişe geçeceğini düşünüyoruz. Düşüş birkaç gün görülüyor fakat sonra ilk gördüğü fiyata yükseliyor. Döviz ve altın piyasası bir adım geri iki adım ileri gidiyor diyebiliriz.”

KONYA YATIRIMI ALTINA YAPTI

Konyalıların faizi sevmeyip birikimini altına yatırdığını aktaran Kuşdemir, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Yükseliş tasarrufçu açısından iyi oldu, elinde mevcut olan altını satmasına ve bundan para kazanmasına neden oldu. Bu güzel bir durum ama diğer yandan düğün yapacak, alışveriş yapacak ve borcu olan vatandaşlar için yükseliş olumsuz yönde yansıdı. Örneğin bundan önce bir çeyrek altına 265 lira öderken şimdi 285 lira ödüyor. Ya da bir gelin kızına beş tane bilezik alması gerekirse fiyatları aşırı yükselmesi bunu biraz düşürür. Bu da tabi esnafın işlerinin durgun olmasına neden oluyor. Sarraf ve Kuyumcu esnafı olarak bizler fiyatların yükselmesinden memnun kalmayız. Fiyatlar düşük olsa sürümden kazanırız.”

ALİ İBİLEME merhabahaber.com

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri