Altın, tercihleri değiştirdi

Altın fiyatlarında rekor düzeydeki artış nedeniyle birçok vatandaşın, işçiliği az olan, gösterişsiz takılar ile 1-2 gramlık altınlara yöneldiği belirtildi.
 
Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Ziya Özboyacı yaptığı açıklamada, 2009 yılı içinde altın fiyatlarında yaklaşık yüzde 25'lik bir artışın söz konusu olduğunu söyledi. 
Altının onsunun 115 dolar gibi rekor bir düzeye ulaştığını, bunun bazı nedenlerinin olduğunu ifade eden Özboyacı, dolara olan güvensizlik, faizlerdeki düşüşler ve dünya genelinde merkez bankalarının stoklarının önemli kısmını altına yatırmasının fiyat artışlarındaki önemli nedenlerden olduğunu bildirdi. 
Özboyacı, iç piyasada ve dış piyasada altına talebin oldukça düştüğünü vurgulayarak, ''Küresel kriz nedeniyle vatandaşın alım gücünün de düşmesi iç piyasada altın satışlarını ciddi anlamda durdurdu. Uluslararası piyasalarda da aynı şekilde bir durgunluk söz konusu'' dedi. 
Türk halkının altını her zaman kara gün dostu olarak gördüğünü, bugün yastık altında da önemli miktarda altın olduğunun söylendiğini vurgulayan Özboyacı, şunları kaydetti: 
''Ancak bu tasarruf bilinci, fiyatların yükselmesiyle tekrar pekişmeye başladı. Yani vatandaş, cumhuriyet altınları, külçe altın gibi altın çeşitleriyle tasarrufa yönelmeye çalışıyor. Yıl başında altının fiyatının yükselmeye başladığı dönemde müthiş bir altın satışı oldu. İnsanlar elindeki altını, ilerleyen dönemde daha ucuzdan alabileceği düşüncesiyle sattı. Anadolu'dan İstanbul'a 2 ton altın gittiği tespiti yapılmıştı. İnsanlar kara gün dostu olarak gördüğü altından vazgeçmedi ancak, artık daha hesaplı çeşitlere yöneldi.'' 
İŞÇİLİĞİ AZ VE EKONOMİK ÜRÜNLER TERCİH EDİLİYOR
Altın fiyatlarındaki rekor düzeydeki yükselişler nedeniyle birçok vatandaşın işçiliği az olan, gösterişsiz takılar ile 1-2 gramlık altınlara yöneldiğini anlatan Özboyacı, ''Maddi gücünü zorlamasına rağmen düğünlerde altın takma geleneğini bırakmak istemeyen vatandaşlar, düşük gramajlı, işçiliksiz altın çeşitlerine yöneliyor. Bugün çeyrek altının fiyatı 90 liraya ulaştı. Bunu almaya gücü yetmeyen, düşük gramlı altınları tercih ediyor'' diye konuştu. 
Özboyacı, altın fiyatlarının yükselme eğiliminin fazla olduğunu, daha da yükselmesinin beklendiğini bildirdi.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri