Altın Şafak'a Karşı Büyük Operasyon

Yunanistan'da polis, ırkçı Altın Şafak partisinin lideri Nikos Mihaloliakos'un da aralarında bulunduğu 17 parti üyesini gözaltına aldı.

Yunanistan'da polis, ırkçı Altın Şafak partisinin lideri Nikos Mihaloliakos'un da aralarında bulunduğu 17 parti üyesini gözaltına aldı. Yakalananlar arasında üç milletvekili ile parti sözcüsü de bulunuyor.

Yunanistan Savcılığı’nın hazırladığı 9 sayfalık soruşturma metin kapsamında ırkçı Altın Şafak’ın 36 üyesi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Bu kapsamda parti lideri Mihaloliakos sabahın erken saatlerinde evinde gözaltına alındı. Partini başkan yardımcısı da dahil 19 kişi de ülke genelinde aranıyor. Listede başka milletvekillerinin de bulunduğu tahmin ediliyor.
Altın Şafak liderinin evinde yapılan aramada ruhsatsız üç silah ele geçirildiği belirtildi. Parti üyeleri, tutuklamalar sırasında polise direnmedi.

Operasyon 18 Eylül tarihinde öldürülen genç müzisyen Pavlos Fisas dahil aralarında göçmenlerin de olduğu 5 kişinin öldürülmesine odaklanmış durumda. Ayrıca suç örgütü kurmak ve örgüte üye olmakta şüphelenilen sanıklar kara para aklama, tehdit ve şiddetten sorumlu tutuluyor.

Pavlos Fisas cinayetini işleyen şahısla ilgileri olmadığını öne süren parti ise polisin soruşturmasını önceden planlanmış organize bir operasyon olarak nitelendirdi. Sanıkların getirildiği Yunanistan Emniyet Genel Müdürlüğü önünde toplanan yaklaşık 50 kadar Altın Şafak sempatizanı protesto gösterisi düzenliyor. Şüphelilerin bu akşam ya da yarın tutuklanma istemiyle mahkemeye sevk edilmeleri bekleniyor.

DERİN BAĞLANTILAR

Bu arada, üst düzey iki polis müdürü de Altın Şafak’a aktif destek verdikleri şüphesiyle aranıyor. Yunanistan istihbarat teşkilatının Altın Şafak’ı izlemekle görevli daire müdürü ve yardımcısı da görevden alındı. Dair müdürünün Altın Şafak üyesi bir milletvekiliyle akraba oldukları, şimdiye kadar yapılan telefon dinlemelerindeki önemli bilgilerin de gizlendiği ortaya çıktı.

Pavlos Fisas cinayetinin ardından Yunanistan polis teşkilatı, üst düzey emniyet müdürleri, istihbarat teşkilatı ve muvazzaf askerler tarafından kollandığı ve desteklendiği ortaya çıkmıştı.

1974’te Yunanistan’da cuntanın devrilmesinden sonra ilk kez bir siyasi partiye bu kadar kapsamlı bir operasyon düzenleniyor.

Altın Şafak partisi 300 üyeli parlamentoda 18 sandalyeye sahip. Parti, son seçimlerde yüzde 7 oranında oy alarak meclise girmeyi başarmıştı.

SAMARAS, YİNE ABD YOLCUSU

Bu arada Başbakan Antonis Samaras konutunda kamu düzeni bakanı ve adalet bakanı tarafından operasyona ilişkin bilgilendirildi. Toplantının ardından Başbakan Samaras, Altın Şafak’a yapılan operasyonlara destek verdiğini, iki bakanını konutun merdivenlerine kadar uğurlayarak gösterdi.

Başbakan Antonis Samaras, Başkan Barack Obama ile görüşmek üzere bugün ABD’ye gidiyor. Altın Şafak operasyonu Samaras’ın ABD ziyaretinin hemen öncesinde yapıldı.
Yunanistan başbakanını geçtiğimiz ayki ABD ziyareti öncesinde de Ankara’daki ABD Büyükelçiliği’ne saldırı düzenleyen DHKP-C örgütüne baskınlar yapılmıştı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri