Altın parmakların büyük başarısı

Altın Parmaklar Sim Sarma ve Tel Sarma Kursunun Mevlana Kültür Merkezinde açtığı sergi, etkinliklere katılmak için gelen yerli ve yabancı katılımcıların beğenisini kazanıyor

Hz. Mevlana’nın 736. Vuslat Yıldönümü etkinliklerinin 10 gün boyunca devam edecek olması nedeniyle çeşitli sivil toplum kuruluşları, kurslar ve özel kişiler de kendi el emeklerini gelen misafirlerin beğenisine sunuyor. Altın Parmaklar Sim Sarma ve Tel Kursu da tamamını kurs öğreticileri ve öğrencilerin hazırladığı geleneksel el sanatlarının ürünlerini Mevlana Kültür Merkezi’nde sergileyerek, yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunuyor. Kurs yöneticilerinden Usta Öğretici Hatice Tunç kısa bir süre önce açılan Sim Sarma ve Tel Sarma Kursu’nun büyük bir başarı sergilediğini belirtti. Kursta öğrencilere başta el nakışı, sim sarma ve tel sarma olmak üzere geleneksel el sanatlarını öğrettiklerini, onların becerilerini geliştirmelerine yardımcı olduklarını dile getiren Hatice Tunç, el nakışı ile yapılan eserlerin büyük ilgi gördüğünü, ziyaretçilerin gösterdiği bu ilginin de kendilerini mutlu ettiğini belirtti. El nakışının yapılışı ile ilgili de bilgi veren Tunç, “İşlenebilir her türlü kumaşa nakış yapabiliyoruz. Gergef denilen ve nakış yapacağımız kumaşı sağlam bir şekilde tutmaya yarayan aleti kullanıyoruz. Sim ve tel sarma ile kumaşlar üzerine istenilen bütün motifleri işleyebiliyor, nakış ile geleneksel hat yazıları dahi yazabiliyoruz” diye konuştu.
Sim Sarma ve Tel Sarma Kursları’nın herkese açık olduğunu ve boş zamanı olan hanımları kurslarına gelerek bu güzel sanatı öğrenmeye davet ettiklerini belirten Hatice Tunç, “Kursumuza katılan kursiyerler yaklaşık olarak 8 ay içerisinde nakış işleme konusunda sağlam bir temel oluşturuyor. Daha sonra nakış işledikçe iş yapabilme kabiliyetleri de artarak devam ediyor” dedi. Sim sarma ve tel sarma sanatının unutulmaya yüz tuttuğunu ve sergiyi açmaktaki amaçlarından birinin de bu değerin unutulmasını engellemek olduğunu vurgulayan Tunç, Hz. Mevlana’nın 736. Vuslat Yıldönümü’nü bir fırsat olarak gördüklerini, etkinliklere katılmak üzere Konya’ya gelen yerli ve yabancı misafirlere ürünleri sergileyerek seslerini bütün dünyaya duyurmayı hedeflediklerini belirtti.
Her ne kadar unutulmaya yüz tutsa da özellikle son dönemde yapılan çalışmaların meyvesini vermeye başladığını anlatan Hatice Tunç, özellikle genç bayanların sim sarma ve tel sarma kurslarına daha çok ilgi gösterdiğini bildirdi. Bu sanatı öğrenen bayanların aile bütçesine de ciddi katkılar sağlayabileceğine dikkat çeken Usta Öğretici Hatice Tunç, “Bir ürünü ortaya koyabilmek için büyük emekler harcıyoruz. Örneğin bir bindallıyı tek bir kişi işlediği zaman yaklaşık olarak bir yıl içerisinde zor bitiriyor. Bunun maliyeti ise işlemenin türüne göre 7-8 bin TL’yi bulabiliyor” diye konuştu. Serginin etkinlikler boyunca ziyarete açık olacağı belirtildi.
RASİM ATALAY
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri