Altın Madeni İşçilerine Silikosiz Tazminatı

Güney Afrika’da silikosiz hastası olan bir grup emekli altın madeni işçisi, Güney Afrika Anglo Amerikan şirketinden ilk defa sağlık tazminatı almaya hak kazandı.

Güney Afrika’da silikosiz hastası olan bir grup emekli altın madeni işçisi, Güney Afrika Anglo Amerikan şirketinden ilk defa sağlık tazminatı almaya hak kazandı. Dev maden firmasının, sonucu mahkemeye bırakmadan işçilerle anlaştığı bildirildi.

2004 yılında, Free State eyaletindeki President Steyn madeninde yetersiz havalandırma sisteminden dolayı akciğer hastalığı olan silikosiz’e yakalanan 23 madenci o dönemde madeni işleten İngiltere merkezli Anglo-Amerikan’ı mahkemeye vermişti. 23 madencinin ilk defa sağlık tazminatı alması üzerine açıklama yapan avukatlar, gelişmenin hastalığa yakalanan diğer madenciler için de şans doğurduğunu söyledi.

Basına konuşan bir madenci, “ Kazandığım tazminatla sağlık sigortamı, çocuklarımın okul ücretlerini ödeyeceğim, ailem için yiyecek alacağım, daha iyi bir hayatımız olacağı için çok mutluyum” sözleri ile sevincini paylaştı.

Botswana ve Lesotho gibi ülkelerden madencilerinde aralarında bulunduğu binlerce işçinin açtığı sağlık tazminatı davaları Güney Afrika ve İngiliz temyiz mahkemelerinde karar bekliyor.

Dünyanın en büyük altın üreticilerinden Güney Afrika’da, grevlerden ve fiyatlardaki düşüşlerden dolayı sektör zor günler geçiriyor.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri