Altın, Küresel Risk İştahının Düşmesiyle Bir Miktar Yükseldi

Altın, Küresel Risk İştahının Düşmesiyle Bir Miktar Yükseldi

IMF’nin Davos’taki Dünya Ekonomi Forumu’ndan önce yayınladığı son ekonomik görünümde küresel büyümeye dair endişeler belirtilirken yatırımcıların risk iştahının düşmesiyle birlikte küresel piyasalar satıcılı seyretti. Öte yandan yatırımcıların dolar gibi güvenli limanlara yönelmesiyle birlikte dolar endeksinde artış olurken uzun süredir altın fiyatlarına destek olan küresel büyüme endişelerinin altının yukarı yönlü hareketine yetmediği görüldü ve ons altın 1.284 doların üzerine çıkamadı. Öte yandan ticari tansiyonun tekrar yükselebileceğine dair uyarılarda bulunan IMF, risklerin yükseldiğini belirtti ve Çin’deki yavaşlamanın beklenenden daha derin olabileceğine vurgu yaptı.

 

2018’in dördüncü çeyreğinde küresel büyüme endişeleriyle birlikte piyasalar düşüşe geçmiş ve oynaklık artmıştı. Daha sonra açıklanan ekonomik verilerle küresel ekonomideki yavaşlama belirginleşmeye başlarken riskli varlıklardan kaçan yatırımcılar altın gibi güvenli varlıklara yöneldi. Böylece altının Ağustos’tan bu yana  100 dolardan fazla değer kazandığı ancak 1.300 dolar psikolojik barajını aşmakta başarısız olduğu görüldü.

 

IMF’nin Pazartesi günü yayınladığı rapora göre dünya ekonomisi 2019’da %3,5 büyüyecek. IMF’nin daha önce %3,7 olarak açıkladığı tahminini düşürdüğü görülürken birkaç önemli gelişmenin bu kararda etkili olduğu belirtiliyor. Bunların en önemlisi olarak ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşına değinen IMF, bahar aylarında bu gerginliğin artabileceği uyarısında bulundu. IMF’nin yeni Baş Ekonomisti Gita Gopinath yaptığı açıklamada ticaretteki yüksek belirsizliğin yatırımları durdurduğunu ve küresel tedarik zincirini sıkıntıya soktuğunu belirtti.

 

CNBC’ye açıklamalarda bulunan IMF Başkanı Christine Lagarde, yükselen tarifelerin küresel piyasaları sarstığını ve özellikle gelişmiş ülke piyasalarındaki oynaklığı artırdığını belirtirken ABD ve Çin’in fikri mülkiyet hakları, ticari denge ve devlet destekli kurumlarla ilgili anlaşmazlıkları çözmesi gerektiğini söyledi.

 

Amerika ve Çin arasındaki ticari görüşmeler uzun süredir devam etse de  temel konularda henüz ilerleme kaydedilmiş değil. 90 günlük ateşkes sona erene kadar anlaşmaya varılamaz ise ABD 200 milyar dolarlık Çin ithalatına ek vergi getirecek. Analistlere göre iki taraf arasındaki problemlerin kısa sürede çözülmesi zor ancak hem ABD hem de Çin tarafından gelen iyimser açıklamalar tansiyonu bir miktar düşürdü. Görüşmelerin 30-31 Ocak’ta Amerika’da devam etmesi bekleniyor.

 

Ticaret savaşının Çin üzerindeki etkisi ise şu ana kadar sert oldu. Pazartesi günü açıklanan rakamlara göre Çin ekonomisi 2018 dördüncü çeyrekte yıllık %6,4 ile 2009’dan,  2018’in tümünde %6,6 ile ise 1990’dan bu yana en zayıf büyüme performansını gösterdi. Gopinath, özellikle ticaret savaşı devam ederse Çin ekonomik büyümesinin beklenenden daha hızlı yavaşlayabileceğini belirterek, bunun finansal piyasalarda ve emtia piyasasında sert satışları tetikleyebileceğine dikkat çekti.

 

IMF ekonomik görünümü sonrasında Salı günü küresel piyasalar satıcılı seyretti. Asya piyasaları günü kayıpla kapatırken Avrupa piyasaları düşüşte geçiriyor. Amerikan piyasalarının ise Pazartesi günkü tatilden sonra bugün güne satıcılı başladığı görülüyor.

 

ise IMF’den gelen açıklamalar sonrasında sakinliğini korurken Avrupa piyasalarının açılmasıyla birlikte fiyatlarda bir miktar artış görüldü ancak bu artış dolar endeksindeki yükselişle birlikte sınırlı kaldı. Spot 18:20 itibariyle ons başına 1.281,81 dolardan işlem görürken gram altın 220, çeyrek altın 364 liradan alıcı buluyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri