Altın fiyatlarının kaderi bu ülkeye bağlı!

Altın Madencileri Derneği Başkanı Ümit Akdur, önümüzdeki dönemde altın fiyatlarının düşmesi için herhangi bir sebep olmadığını söyledi.

'Hızlı düşüş beklemeyin.' diyen Akdur Türkiye ile Suriye arasındaki gerginliğin büyümesi halinde ise altın fiyatlarının artabileceğini belirtti.

HIZLI DÜŞÜŞ BEKLEMEYİN

Küresel krizin etkisiyle altındaki dalgalanma devam ederken önümüzdeki dönemde fiyatlarda düşüş beklenmiyor. Onsu (31,1 gram) bin 750 dolar civarında seyreden altın için üreticilerden "Hızlı düşüş beklemeyin" uyarısı geldi.
Altın Madencileri Derneği Başkanı Ümit Akdur, fiyatların düşmesi için herhangi bir neden olmadığını söyledi. Onsun bin 500 doların altına düşmesini beklemediğini belirten Akdur, "Piyasaya yeterince arz olmayınca fiyat düşmüyor." dedi.

SAVAŞTA ALTIN FİYATLARI YÜKSELİR

Savaş durumlarının altın fiyatlarını artıran sebeplerden biri olduğuna dikkat çeken Akdur, Türkiye ile Suriye arasında çatışma olması halinde bu durumun sadece iki ülke arasında kalmayacağını söyledi. Akdur'a göre gerginliğin artması altın fiyatlarının artmasını tetikleyebilir.

2001 yılına kadar altın üretimi gerçekleştirmeyen Türkiye'de geçen yıl 25 tonluk üretim yapıldı. Bu yılın sonu itibarıyla topraktan 30 ton altın çıkarılmasını beklediklerini söyleyen Altın Madencileri Derneği Başkanı Ümit Akdur, önümüzdeki yıl bu rakamın 35 tona kadar çıkacağı öngörüsünde bulundu.
Geçen yıl üretilen 25 ton altının 5 tonunun vergi olarak ödendiğini ifade eden Akdur, "Bu miktarı Kurumlar Vergisi, Gelir Vergisi'nin yanı sıra doğrudan ve dolaylı vergiler olarak ödedik." diye konuştu.

Türkiye'de yılda 7-8 milyar dolarlık altın ithal edildiğine dikkat çeken Akdur, bu yıl üretilen altın sayesinde 1,7 milyar dolarlık ithalatın da önüne geçildiğini ifade etti.

ÜLKEDE ALTIN POTANSİYELİ YÜKSEK

Ülkede altın potansiyelinin yüksek olduğunu ancak arama maliyetlerinin fazla olmasının önemli bir engel teşkil ettiğini anlatan Akdur, "Daha çok aramamız gerekiyor. Ancak aramalar için de yeterli fonu bulmamız lazım. Biz kendi şirketimiz olarak bin ruhsat aldık ancak iki tanesi altın madenine dönüştü." dedi.

Altın Madencileri Derneği Başkanı, yerli şirketlerin altın piyasasına girmek istemelerine rağmen üretime yanaşmadığını dile getirdi. 1980'li yıllarda 22 olan yabancı şirket sayısının aynı kaldığını belirten Akdur, altın aramada risk sermayesinin olduğunu belirtti. Akdur, "ABD, Kanada ve İngiltere bu konuda önemli ülkeler.

Arama fonlarını Türkiye'ye çekmek lazım. Altın aramalarına yılda 7-8 milyar dolar para harcanıyor. Bizde 200 milyon dolar. Fonlar Meksika gibi ülkelere gidiyor. Türkiye'de mevzuat baskısı da var." dedi. Akdur Türkiye'de 1 ton cevherden 0,3 gram altın elde edilebildiğini aktardı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri