Altın fiyatları bu haberle uçacak

2013'ün altının kayıp yılı olacağı iddiaları fiyatlarda yaşanan son düzeltmeyle birlikte güçlenirken, dünyanın en büyük altın oyuncularından biri olan Çin, altına yatırım yapın çağrısında bulundu.

Çinli tasarruf sahipleri tarafından güvenilmez bulunan hisse senedi piyasası, spekülatif yükselişler nedeniyle artık balona dönen gayrimenkul ve diğer alternatif yatırımların birçoğunun da ülkede yasak olması nedeniyle 2013'te altın piyasasında Çin fırtınası yaşanacağı iddiaları ortaya atılmaya başlandı.

PARANIZI ALTINA YATIRIN

Yaklaşık 4 trilyon dolarlık tasarruf piyasası bulunan Çinlilere, devlet televizyonundan yaılan, "Servetinizi korumak için paranızı altın ve gümüşe yatırın" çağrısının ardından bankaların da altın ve gümüşü Basel III kurallarına uyum için bir varlık olarak kullanabileceği beklentisi oluştu.

ÇİN ALTIN TOPLAMAYA BAŞLIYACAK

Devlet televizyonundan yapılan çağrının Çin'de altına olan fiziki talebi oldukça ciddi oranda artırabileceği beklentileri yükselirken asıl büyük beklenti ise Çin'in dolara alternatif bir rezerv para yaratma çabası. Yuan'ın rezerv para olarak belirlenmesinin Çin'in ihracat pazarlarında en büyük silahı olan düşük maliyet avantajına darbe vuracağı kesin gibi. Bu nedenle de Çin'in 1933'e kadar geçen binlerce yıl boyunca olduğu gibi yeniden altını ve gümüşü bir rezerv olarak belirleyebileceği olasılığı altın üzerindeki beklentileri artırıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri