Altın 2013 yılına zirvede başlayacak!

Altın fiyatları, ABD'de yaşanan bütçe görüşmelerinden beslenerek yeni haftaya yükselişle başladı

Altın, ABD'de bütçe müzakerelerinde yılsonundan önce uzlaşmaya varılamayacağı endişelerinin artmasının etkisi ile, son altı ayın en kötü haftasını geçirdikten sonra, erken saatlerdeki kayıplarını geri alarak yükseldi.

Spot altın yüzde 0.3 yükselerek, Singapur saati ile 14:51'de ons başına 1,662.38 dolara çıktı. Metal erken saatlerde yüzde 0.3 düşerek ons başına 1,652.20 dolara kadar inmişti. Altın fiyatları geçen hafta yüzde 2.3 ile 22 Haziran ile biten haftadan bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirmişti.

ABD'de Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi üyelerinin geçen hafta, Sözcü John Boehner'in yıllık 1 milyon doların üzerinde kazanan Amerikalılara vergi artışı getirmeyi içeren planının oylamasını iptal etmeleri ile birlikte dolar önemli para birimlerinin büyük bölümü karşısında değer kazanmıştı. Amerikalılar, yılsonuna kadar anlaşma sağlanamazsa, mali uçurum olarak adlandırılan 600 milyar doların üzerinde vergi artırımları ve harcama kısıntıları ile karşı karşıya kalacak.

Sydney'de Fat Prophets kaynak analistlerinden David Lennox, "Piyasa hangi yöne gideceğini merak ediyor," dedi ve "2012 yılının sonu yaklaştıkça ve 2013 yılına girerken, olmayacak gibi görünmesine karşın, fiyatlar yukarı yönde hareket edebilir" yorumunda bulundu.

Bloomberg News'un verilerine göre, altın destekli Exchange traded fonlardaki (ETF) altın miktarı 21 Aralık itibariyle 2,630.89 tonda kaldı. Aynı verilere göre, ETF'lerdeki altın varlıkları bu yıl yüzde 12 arttı.

Altın fiyatları, Çin'den Amerika'ya, merkez bankalarının ekonomilerini desteklemek için tedbirler alması ve altın rezervlerini genişletmesinin etkisi ile bu yıl yüzde 6.2 arttı ve böylelikle 13'ncü yılı da ard arda yükselişle geçirmeye hazırlanıyor.

GÜMÜŞ SON 5 HAFTANIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

ABD'de Commodity Futures Trading Commission verilerine göre, altının ralli yapacağına oynayan kontrat sayısı yüzde 13 düşerek 112,421 kontrata indi. Gümüşte yükseliş beklentilerine göre açılan kontrat sayısı ise 30,119 kontrat ile son beş haftanın en düşük düzeyine geriledi.

Spot gümüş yüzde 0.7 yükselerek ons başına 30.2225 dolara kadar çıktıktan sonra bir miktar gerileyerek ons başına 30.2175 dolara geldi. Gümüş fiyatları geçen hafta yüzde 7 düşerek Aralık 2011'den bu yana en kötü haftasını yaşadı ve bu yılkı kazancını yüzde 8.3'e daralttı.

Spot platin yüzde 0.3 yükselerek ons başına 1,544 dolara çıktı. fiyatlar bu yıl yüzde 10 yükseldi. Palladyum ise yüzde 0.5 değer kazanarak ons başına 683 dolara ulşatı. Palladyum fiyatları bu yıl yüzde 4.2'lik bir artış gerçekleştirdi.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri