Alternatif pazar şart

Prof. Dr. Ahmet Ay, "İran pazarına güvenmiyorum. İki ülkenin bahar bahasındaki ilişkileri hemen karakışa dönebiliyor. Ayrıca ambargo da tekrar devreye sokulabilir. Yeni pazar arayışları devam etmeli" dedi

İran'a ambargonun kaldırılması kararı iş dünyasında heyecan yarattı. Firmalar, gözünü İran pazarına dikti. İran pazarının ihracata doping etkisi yapması bekleniyor. İş dünyasının temsilcileri sürekli firmalara "İran pazarına yönelin" şeklinde açıklamalar yapıyor. Konya iş dünyası ise önümüzdeki günlerde İran'a bir iş seyahati düzenleyecek. Seyahat, iki ülke arasında ekonomik anlaşmaları artırmaya yönelik olacak. İş dünyasının İran pazarından beklentisi yüksek. Ekonomi noktasında önemli tespitler yapan Prof. Dr. Ahmet Ay ise, İran pazarına güvenmiyor. İran ve Türkiye arasındaki ilişkilerin çabuk bozulduğunu belirten Ay, pazarın ihracata olumlu yansıyacağını, ancak İran-Türkiye ilişkilerinin yeniden bozulabileceği endişesini taşıdığını söyledi. Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ay, İran pazarı ile Avrupa Birliği ilişkileri ile ilgili önemli bilgiler verdi.

AMBARGO TEKRAR DEVREYE SOKULABİLİR

İhracat noktasında İran pazarının önemli olduğunu, ancak İran ile ilişkilerin hemen bozulduğunu belirten Ay, "İran'a ambargo kalkıyor. İran önemli bir pazar. Ancak bu pazarın bize ne gibi faydaları olacak bunu iyi değerlendirmek lazım. Konya'dan da İran'a ihracat yapan çok sayıda firma var. Bu pazara bir sürü ülke girecek. Çin ve Rusya hızla pazara girecektir. Ne kadarlık bir pazar? İran'ın toplam nüfusu ve geliri belli. İhracat ve ithalat rakamları ortada. Bu pazar Türkiye'yi kurtaracak bir pazar değil. İran ve Türkiye arasındaki ilişkiler noktasında tereddütlerim var. İran'ın bizimle ve Batı ile ilişkileri önce bahar havası yaşıyor, ardından hemen hava karakışa dönüyor. İran'a güvenmiyorum. İran yerine daha büyük pazarlara yönelebiliriz. Büyük pazarlar daha önemli. Avrupa Birliği ülkeleri önemli bir pazar. 27 ülkenin büyüme rakamları, ihracatı çok yüksek. Ambargo tekrar devreye sokulabilir. ABD tekrar ambargo uygulayabilir. Bir hafta önce İran'ın nükleer anlaşmaya uyup uymayacağı yönünde hala şüpheler var" diye konuştu.

BİR ZAMANLAR DÜNYAYA NİZAM VERİYORDUK

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Ay, "AB'ye üye olursak iyi olur. Bugün çağdaş dünya dediğiniz ülkeleri onlar temsil ediyor. Özgürlük, demokrasi, temel değerlre ve insan hakları dediğimizde Avrupa'ya bakıyoruz. Yönümüzü oraya çeviriyoruz. Bugün bu değerlerin tamamı Doğu'da olsaydı, Doğu'ya bakardık. Biz bu tür değerleri Avrupa'dan alıyoruz. Bir zamanlar Batı bilimi, hukuku bizden alıyordu. Bu dönemin temsilcisi onlar. Bir zamanlar biz dünyaya hakimdik, biz dünyaya nizam veriyorduk. Olumlu anlamda değerleri ihraç eden bizdik. Ama bugün durum öyle değil. Değerleri dışarıdan alıyoruz. İnsan hayatı içinde varolan iyi şeyleri istiyoruz. Avrupa Birliği standartlarını yakalamak zorundayız. Kimse Suudi Arabistan

gibi olalım diyor mu? Türkiye büyük bir ülke. Stratejik bir konumda. Türkiye, potansiyelini iyi değerlendirmeli" açıklamasında bulundu.

KERİM ATICI merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri