Alternatif istemiyoruz

Başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde düzenlenecek alternatif Şeb-i Arus etkinliklerine Konya'dan sert tepki Etkinliklerin sadece Konya'da yapılmasını isteyen kamuoyu ise Mevlana'nın Konya ile özdeşleştiğini belirterek, yetkilileri g

Vuslat Yıldönümü etkinlikleri kapsamında bir takım kuruluşların Konya'ya alternatif olarak Şeb-i Arus etkinliği düzenleyecek olması kamuoyunun tepkisini çekti. Konya'da Hz. Mevlana'nın 741. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri için hazırlıklar sürüyor. Törenler, 7-17 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek. Törenler daha önce sadece Konya'da yapılıyordu. Devlet erkanı sadece Konya'daki törenlere katılıyor. Ancak geçen yıl İstanbul'da da bir tören düzenlendi. İstanbul'daki tören büyük tepki topladı. Kamuoyu, Konya dışında tören düzenlenmesine tepkili. Dört gözle anma etkinliklerini bekleyen, bu konuda yetkilileri göreve çağıran esnaf ve otelciler, etkinliklerin sadece Konya'da yapılmasını istiyor. Garra Otel, Baykara Otel, Rumi Otel, Yeni Köşk Esra Otel, Mevlana Otel, Derya Otel ve Mesnevi Otel yetkilileri seslerini gazeteye verdikleri ilanla duyurdu. Mustafa Sarıoğlan adına verilen ilanda otelciler, başta Başbakan Ahmet Davutoğlu olmak üzere, Konya milletvekilleri, Vali Muammer Erol, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve ilçe belediye başkanları, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ali Osman Karamercan'ın konuyla ilgilenmelerini istedi.

HZ. MEVLANA KONYA'YA ÖZGÜDÜR

Etkinliklerle ilgili açıklama yapan Yeni Köşk Esra Otel'in sahibi Mustafa Sarıoğlan, etkinliklerin Konya dışında yapılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti. Sarıoğlan, "Konya deyince akla ilk olarak Mevlana hazretleri gelmektedir. Konya, Mevlana hazretleri ile vardır. Mevlana hazretleri Konya'dadır. Her şey yerinde güzeldir, ilkesinden hareketle sema gösterileri de Konya ile bir bütündür. Nasıl Hacı Bektaş-ı Veli hazretlerinin, Konya'da anılması yakışık almaz ise, sema gösterilerinin de başka şehirlerde, farklı mekanlarda yapılması da kabul göremez bir gerçektir. Konya'da otel işletmeciliği yapan bizler, Hz. Mevlana'nın 741. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma törenlerinin yaklaştığı bugünlerde, şehrimize ekonomik, sosyal ve siyasal yönden, çok büyük katkısı olan Şeb-i Arus törenlerinin Konya dışında yapılmasının önüne geçilmesini arz ve talep ediyoruz" dedi.

GELEN TURİST SAYISINI DÜŞÜRÜYOR

Etkinliklerin İstanbul'da da yapılmasının Konya turizmini olumsuz etkilediğini dile getiren Konya Dedeman Otel Satış ve Pazarlama Müdürü Fatih Kocagüzel ise etkinliklerin sadece Konya'da olması gerektiğini söyledi. Kocagüzel, etkinliklerin başka şehirlerde yapılmasının yerli ve yabancı turist sayısında bir düşüşe neden olacağını belirterek, "Etkinliklerin sadece Konya'da yapılması gerekiyor. Turizm sektörü adına konuşmak gerekirse, bizleri olumsuz etkileyecektir. Tabi ki sadece oteller değil, Konya esnafı da bundan olumsuz etkileniyor. Hz. Mevlana Konya'dır. Yurt dışında bile Hz. Mevlana'nın ismi Konya ile anılıyorsa, etkinliklerin de Konya'da yapılması daha uygundur. Oteller olarak Şeb-i Arus'a hazırız. Biz dahil Konya'daki bir çok otel yüzde 100 doluluk oranı ile etkinlikleri geçireceğini düşünüyorum. Ancak İstanbul'da yapılan vuslat etkinlikleri Konya'ya gelen turist sayısını düşürecektir" diye konuştu.

ÖZELLİKLE YERLİ TURİSTLERİ ETKİLİYOR

İstanbul'da yapılacak anma etkinliklerinin özellikle yerli turistleri etkilediğini ifade eden TÜRSAB BYK Genel Sekreteri Seda Kuşvuran da, "Anma etkinlikleri sadece Konya'ya özel olması daha uygundur. Konya ülke genelinde, Hz. Mevlana ile adını duyuran bir şehir. Elbette Konya'nın bir çok tarihsel özelliği var ancak, Konya genellikle Hz. Mevlana ile biliniyor. O yüzden yıl boyunca esnaflar ve turizmceler 7-17 Aralık tarihlerini bekliyor. Dolayısıyla Konya'ya has olan bir ismin anma etkinliklerinin başka illerde yapılması uygun değil. Bizim gibi bir çok tur şirketi, 7-17 Aralık tarihleri arasında Konya'ya turlar düzenliyor. Geçtiğimiz yıllarda turların büyük bir kısmı İstanbul'dan yapılıyordu. Ancak son yıllarda İstanbul'dan anma etkinliklerine gelen yerli turist sayısında bir düşüş var. Yabancı turistler zaten İstanbul'daki etkinlik yerine Konya'yı tercih ediyor. Ama yerli turistler bu durumdan daha çok etkileniyor. Yetkililerden gerekli çalışmaları yapmalarını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri