Alt yapı ve Türk Spor’u üzerine

Sabit Horasan

Her yeni gelen hocanın İmza töreninde  aynı mavralar atılır..

“Hocamız alt yapı çalışmalarını da yakından takip edecek.”

Ama, değişen bir şey olmaz. Teknik adamlar A takım çalışmalarından başlarını kaldıracak vakit bulamazlar.

Başkan Ahmet Şan, Mustafa Reşit Akçay hocanın imza töreninde de yaptığı açıklamada, kendisinden alt yapı konusunda da yararlanacaklarını söyledi.

Umarım bu konuşmalarda önce olduğu gibi yine sözde kalmaz. Çünkü her yeni gelen hoca alt yapı konusuna değinir, yakından ilgileneceğini söyler, ama işe başladıktan sonra bu sözler havada kalır.

Elbette ki Konyaspor yönetiminin, Akçay hocanın alt yapı konusundaki deneyimlerinden yararlanması takımın geleceği açısından isabetli olacaktır.

Beklentimiz, Akçay hoca ile alt yapı ekibinin uyum içerisinde Konyaspor’a gelecekte genç isimler kazandırmalarından yanadır.

Bunun gerçekleştirilmesi, Konyaspor ve Türk futbolunun kazanması demektir.

 

İstatistiklere göre, Türkiye futbolcu ithalinde, dahası yabancı oyuncu transferinde Avrupa’da İngiltere’nin ardından 2. sırada yer almakta. Geçen sezon İngiltere’de bu rakam yüzde 61.8 olurken, Yurdumuzda ise yüzde 62 olarak gerçekleşti.

Ancak, İngiltere’de takımların Yurt dışından her oyuncuyu transfer etme lüksü yok. Futbolcuların yaş durumu ve ülkelerinde Milli olma gibi bir çok önemli kriterlere sahip olması gerekmekte.

Yurdumuzda ise yabancı futbolcu transferinde belirli bir kriter bulunmamakta. :Bunun sonucu da genelde 30 yaşın üzerinde, hatta futbolu bırakma yaşına gelmiş futbolcular tercih edilmekte.

Türk futbolu, alt yapıdan katkı sağlama oranında ise yüzde 6.9’luk oranla ason sırada yer aldı.

Bu, takımlarımızın alt yapılarından yetişen futbolculara şans vermediğini apaçık göstermekte.  

 

Türk futbolunun gelişmesi için yeni tedbirlerin alınması kaçınılmaz oldu.

Birincisi, her dönem söylediğimiz gibi spor yasası bir an önce çıkartılmalıdır.

İkincisi, takımların alt yapılarını yeniden düzenlemeleri ve işlerlik kazandırarak alt yapıdan yetişen futbolcuları daha iyi değerlendirmeleri. Bu konuda pilot takımlar devreye sokulmalı. Pilot takım derken de tabi ki Konyaspor’un yararlanmaya çalıştığı Anadolu Selçukspor  gibi değil.  

Bir diğer önemli etken ise siyasetin sporun içerisinden ellerini çekmesidir.

Geçtiğimiz aylarda düzenlenen 2. Futbol zirvesinde, futbolumuzu yönetenlerin “17 Nisan’da evet diyen bir Türkiye’ye uyanacağız” şeklinde yalakalık yaptıkları ve 14 yabancı futbolcu kontenjanının hala yürürlükte olduğu bir Ülkede futbolumuzun ne kadar gelişeceğini düşünmek biraz hayalcilik olur.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.