Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Gelir Dağılımı ve Yaşam Koşulları Araştırmasına göre nüfusun 17 milyonunu oluşturan yüzde 20’lik kesimi, toplam gelirin yarısına sahip olurken, en altta bulunan ve 68 milyonu oluşturanların aldığı pay ise yüzde 6’yı geçemiyor.
En üstteki yüzde 20'lik kesim toplam gelirden aldığı payı 2 yıl öncesine göre yüzde 1.3 artırarak yüzde 48'e çıkarırken 68 milyonluk yüzde 80'lik kesimin aldığı gelir payı ise aynı dönemde yüzde 0.1 azaldı.
YARDIMA MUHTAÇ
İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, yaptığı açıklamada, “Sosyal yardımlarla hayatını sürdürmeye çalışan, açlık ve yoksulluk sınırının da altında olan yüzde 80'lik kesim, iktidarın adeta sadakaya muhtaç hale getirdiği ailelerden oluşuyor” dedi. TÜİK'in bu verilerinin AK Parti iktidarının işçiyi, memuru, emekliyi enflasyona ezdirmediği iddiasını yalanladığını söyleyen Toprak, “Yıllık ortalama gelirlerde en düşük artış yüzde 21.5 ile ücretlilerde… İktidar, sosyal devleti ve sosyal adaleti yok ettiği gibi gelir dağılımı adaletsizliğini kat kat artırıyor” ifadelerini kullandı.
YOKSULLUK SINIRI 33 BİN TL
Nisan ayında 4 kişilik bir ailenin yeterli beslenebilmesi için gerekli aylık gıda harcaması olan açlık sınırının 10 bin 135 TL olduğunu hatırlatan Erdoğan Toprak, gıdanın yanı sıra, giyim, konut (kira, elektrik vs) ulaşım, eğitim, sağlık gibi temel ihtiyaçlar için yapılması zorunlu aylık harcamaları ifade eden yoksulluk sınırının 33 bin 14 TL olduğuna dikkat çekti. Nisanda bekar bir çalışanın aylık yaşam maliyeti ise 13 bin 167 TL olarak ölçülmüştü.