Almanya'nın Silah İhracatı Hız Kesmiyor

Almanya'da Federal Ekonomi ve Enerji Bakanı Sigmar Gabriel’in silah ihracatı ile ilgili 2014 yılının ilk yarısını kapsayan ara raporuna göre silah satışlarında azalma kaydedilmedi.Gabriel, rekor seviyelere ulaşan silah satışını azaltmak...

Almanya'da Federal Ekonomi ve Enerji Bakanı Sigmar Gabriel’in silah ihracatı ile ilgili 2014 yılının ilk yarısını kapsayan ara raporuna göre silah satışlarında azalma kaydedilmedi.

Gabriel, rekor seviyelere ulaşan silah satışını azaltmak için şartların ağırlaştıracağını duyurmuştu. Silah üreticileri ise Gabriel’in üçüncü ülkelere silah satışlarını kısıtlama kararından dolayı ülkeyi terk etmeyi gündeme getirmişti.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Başkanı, Federal Ekonomi ve Enerji Bakanı Sigmar Gabriel, Bakanlar Kurulu’nun dünkü oturumunda silah ihracatı ile ilgili 2014 yılının ilk yarısını kapsayan ara raporu sundu.

Şimdiye kadar sunulan ilk ara rapora göre Federal Hükümet bu yılın ilk altı ayında 2,9 milyar Euro’luk silah satışına onay verdi.

Buna göre geçen yılın ilk yarısına kıyasla 700 milyon Euro daha az silah satıldı. Ancak Avrupa Birliği (AB) ve NATO ülkelerinin dışındaki ‘üçüncü ülke’ olarak isimlendirilen ülkelere satışların geçen yıla kıyasla 1,42 milyar Euro’dan 1,49 milyar Euro’ya yükselmesi de dikkat çekti.

Silah satışlarına onay veren Ekonomi Bakanlığının başındaki Gabriel ise içinde Arap ülkelerinin de bulunduğu üçüncü ülkelere ihracatta daha sıkı kurallar getirileceğini duyurmuştu.

Gabriel’in ara raporuna göre, üçüncü ülkelere silah satışları yüzde 51’den yüzde 63,5’e yükselmiş oldu. En çok silah ise İsrail’e ihraç edildi. Ağırlıklı olarak denizaltı sipariş eden İsrail’e 617 milyon Euro’luk silah satışına izin verildi.

Yaklaşık 600 milyon Euro ile ikinci sırada gelen ABD’yi Singapur, Güney Kore ve Bruney Sultanlığı takip etti. Geçen yıl dördüncü sırada olan Suudi-Arabistan ise dokuzuncu sıraya geriledi. Bu ülkeye silah satışları 133 milyondan Euro’dan 66 milyona Euro’ya düştü.

Birleşik Arap Emirlikleri’ne ise yaklaşık 42 milyon Euro’luk silah satışında değişiklik kaydedilmesi dikkat çekti.

Ara raporda ayrıca, 6,83 milyon Euro değerindeki 75 silah satışı için başvuruya olumsuz cevap verildiği bildirildi. Geçen yılın ilk yarısında ise 8,81 milyon Euro’luk 39 ihracat başvurusuna lisans verilmemişti.

Hükümetin silah satışı ile ilgili izlediği politikaya muhalefetten sert tepki geldi. Sol Partili Jan van Aken, geçen yılki verilerle “neredeyse hiç fark yok” diyerek Gabriel’i eleştirdi. Üçüncü ülkelere satışların aksine arttığına dikkat çeken van Aken, “NATO ve AB ülkelerinden siparişin azalması bilançoyu kurtardı.” diye konuştu.

Dünyanın en büyük üçüncü silah ihracatçısı konumundaki Almanya geçen yıl silah satışlarını yüzde 24 artırarak 5 milyar 846 milyon Euro’ya yükseltmişti. Üçüncü ülkelere olan silah ihracatı ise yüzde 62 oranında artarak son on yılın en yüksek düzeyine ulaşmıştı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri