Almanya'nın Hessen Eyaletinde Koalisyon Çıkmaza Girdi

Almanya'da dün Hessen Eyalet Meclisi seçimlerinden hiçte hesapta olmayan sonuçlar çıkınca Hıristiyan Demokratik Birlik (CDU)-Hür Demokrat Parti (FDP) hükümeti düştü.

Almanya'da dün Hessen Eyalet Meclisi seçimlerinden hiçte hesapta olmayan sonuçlar çıkınca Hıristiyan Demokratik Birlik (CDU)-Hür Demokrat Parti (FDP) hükümeti düştü. Fakat Sosyal Demokrat Parti (SPD)-Yeşiller ortaklığı meclisteki çoğunluğu sağlayamadı.

FDP’nin meclise girme başarısına rağmen yeni hükümeti kurmak için CDU ve SPD’nin koalisyon yapması kaçınılmaz görünüyor. CDU’nun birinci parti olarak sandıktan çıkması, SPD’nin ise Yeşiller ile hükümet kuracak yeterliliğe sahip olmaması iktidar arayışlarını çıkmaza soktu.

Sol Parti’nin sürpriz bir şekilde eyalet meclisinde 6 milletvekili sandalyesi kazanması ve başbakan adayı Janine Wissler’in, SPD-Yeşiller-Sol Parti koalisyonu istemesi koalisyon kurma çalışmalarında her an her şeyin olabileceğine de işaret ediyor. SPD-Yeşiller ortaklığı ise Hıristiyan Birlik Partisi (CDU) ile koalisyon ortağı olmayı Sol Parti ile koalisyona tercih ediyor.

SPD’nin CDU ile koalisyonu tercih etmesinin en büyük nedenini, geçmişte SPD-Sol Parti hükümetinin uyuşmazlığı olarak nitelendiren SPD’nin başbakan adayı Thorsten Schaefer-Gümbel, Sol Parti ile koalisyon çalışmalarını kesip atmadıklarını ancak bunu zayıf bir ihtimal olarak gördüklerini söyledi. CDU ise Yeşiller ile hükümet kurmaya sıcak bakıyor. Bu durumda CDU, Yeşillere daha az yetki vermiş olacak. Ancak böyle bir durum pek mümkün görünmüyor. Barajı kıl payı geçen FDP ise CDU’dan kopmak istemiyor ve partici tepkilere sebebiyet verecek bir adım atmak istemiyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri