Almanya’dan Patriot şartı

Almanya, sınıra yerleştirilecek Patriot'lar için sınırdan 10 km uzağa kurulması şartı getirdi.

Türkiye’ye NATO çerçevesinde kurulacak Patriot füze sistemine ilişkin çalışmalar sürerken, Almanya’nın göndereceği iki patriot bataryası için şartları netlik kazanmaya başladı. Diplomatik kaynaklar, “Suriye sınırına en az 10 kilometre uzak olacak. Suriye sınırına sadece zamanında tepki verecek kadar yakın olunacak” değerlendirmesinde bulundu. 

Alman Meclisi’nde Türkiye’ye gönderilecek iki Patriot Füze Sistemi, 400 asker ve Awacs uçakları için yarın (çarşamba) öğleden sonra yapılacak oylamaya kısıtlı bir zaman kala, sistemin detayları da netlik kazandı. Parlamentonun yarısından onay alması gereken teklifin kabul edilmesi durumunda sistemin nasıl işleyeceğine ilişkin bilgi veren diplomatik kaynaklar, şunları söylediler:

EN ERKEN 2013

“Almanya için sınıra asker göndermek her zaman sıkıntılı olmuştur ancak, Türkiye’nin ihtiyacı olması durumunda NATO çerçevesinde Almanya her zaman yardıma hazırdır. Almanya’nın da gönderebileceği binlerce asker veya yüzlerce Patriot sistemi yok. Sistemin ağır olması, Türkiye’ye getirilmesi konusunda sıkıntılar doğuruyor. Uçakla gelirse sıkıntı yok, ancak gemiyle gelmesi durumunda daha uzun sürer. Zaten Almanya’dan Türkiye’ye askerlerin gelebileceği en yakın tarih 2013 yılının başı. Alman askerler için tezkere 1 yıl geçerli olacak ve 31 Ocak 2014’te bitecek. Tezkere tarihinden önce Suriye’de olayların çözüme ulaşması durumunda Alman askerler ülkelerine dönecek. Şu an için 350 asker yeterli olacak gibi gözükse de tam sayı netleşmediğinden Alman hükümeti en fazla 400 asker göndermek için Meclis’te oylamaya gidecek.

SINIRDAN UZAK DURMA ŞARTI

Patriot sistemlerinin ve dolayısıyla Alman askerlerinin konuşlandırıldıkları noktalar Suriye sınırına çok yakın olmayacak. Almanya sınırdan uzak durmak istiyor ancak tepki vermek için yeterli zaman kalacak kadar da yakın olunacak. Patriot'ların, Suriye tarafına geçme ya da Suriye’ye saldırma durumu olmayacak.

AWACS’LAR TÜRKİYE’YE İNMEYECEK

Bu proje Almanya’ya 25 milyon euroya mal olacak. Bu sistem Türkiye, dolayısıyla NATO topraklarını koruma amaçlıdır. Uçuşa yasak bölge ilan edilmesi gibi bir durumu içermiyor. Awacs ve Patriot sistemi birlikte uyumlu çalışıyor. Ancak Awacs uçakları Türkiye’ye tahsis edilse bile Türkiye’ye iniş yapmayacak. Denetlemeleri görüp Almanya’ya geri dönecekler. Komuta da NATO komuta sisteminde olacak. Patriot’ların kurulacağı şehirler netleşmedi.
Patriot'ların füzesavar menzili 20 km. uçaksavar menzili ise 160 km. Gönderilecek bataryalar sadece füzeleri vurabilecek şekilde tasarlandı.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri