Almanya'daki Türk Çocuklarının Okuldaki Başarısı Arttı

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) yayınladığı PISA eğitim araştırmasına göre Almanya’daki göçmen ailelere mensup öğrencilerin başarı seviyesi arttı.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) yayınladığı PISA eğitim araştırmasına göre Almanya’daki göçmen ailelere mensup öğrencilerin başarı seviyesi arttı.

Bu yılki PISA araştırmasında matematik ve okuma seviyesinin ölçüldüğünü söyleyen Federal Eğitim Bakanı Prof. Johanna Wanka, Türk öğrencilerin başarısında da önemli ölçüde iyileşme görüldüğünü dile getirdi. Türklerden ve diğer göçmen ailelere mensup çocuklardan liseye giden öğrenci sayısının giderek arttığını kaydeden Prof. Wanka,“2000 yılında açıklanan PISA sonuçları bizi şoke etmişti. Türk ve göçmen ailelere mensup çocuklara yönelik erken dil eğitimi, çocukların erken yaşta desteklenmesi ve tam gün okul gibi adımlar atıldı. Bu yıl açıklanan PISA sonuçları Türk öğrencilerin eğitimdeki başarılarının arttığını gösteriyor.” dedi.

Almanya matematikte toplamda OECD ortalamasının 20 puan üzerinde başarı elde ederek 514 puanla OECD üyeleri arasında onuncu sırada yer aldı. Göçmen ailelere mensup öğrenciler ise matematikte Alman yaşıtlarına göre 485 puanla OECD ortalamasına yakın sonuç elde etti. OECD ortalaması ise 494 olarak belirlendi.

Alman öğrencilerin yüzde 18’i matematikte sadece basit işlemleri yapma yeteneğini ortaya koyarken, öğrencilerin yüzde 17’si stratejik düşünüp zor soruları çözme yeteneğini sergiledi. PISA sonuçlarına göre erkek öğrencilerin kız öğrencilere göre matematikte daha başarılı oldukları belirlendi. Kız öğrencilerin matematik ödevlerini yapmak ve konuya çalışmak için ayırdıkları zaman ve motivasyonun erkek öğrencilere göre daha az olduğu belirtildi. Matematik dışında okuduğunu anlama konusunda Almanya 508 puanla Belçika, Çin, Hollanda ve İsviçre ile en iyiler arasında bulunuyor.

Almanya'da okuduğunu anlama yeteneği 2000 yılında 484 ve 2009 yılında 496 puanla OECD ortalamasına yakın çıkmıştı. Fen bilimlerinde önemli başarı elde eden Almanya, 524 puanla Avustralya, İrlanda, Hollanda, Polonya gibi ülkeler ile aynı grupta yer aldı. Almanya’nın fen bilimleri ortalaması 2006 yılında 516 puan olarak belirlenmişti.

PISA matematik sonuçlarında Şanghay 613 puanla birinci olurken, ilk üçte Singapur, Güney Kore ve Japonya yer aldı. Avrupa’da ise 535 puanla Lichtenstein ve 531 puanla İsviçre’nin lider olduğu görülüyor. Okuma ve anlama kategorisinde Çin (Şanghay) 570 puanla birinci olurken, Hong Kong, 545 puanla ikinci ve Singapur 542 puanla üçüncü oldu. Avrupa’da ise Finlandiya 524 puanla ilk sırada yer aldı. Fen bilimleri alanında Çin (Şangay) 580 puanla birinci, Hong Kong 555 puanla ikinci, Singapur 551 ile üçüncü, Japonya 547 puanla dördüncü olurken, Avrupa’da 545 puanla Finlandiya birinci, 541 puanla Estonya ikinci, 526 puanla Polonya üçüncü oldu.

Almanya’nın 2000 yılından itibaren eğitim sisteminde iyileştirmeler yaptığını ve 2015 yılında daha iyi sonuç elde edeceklerini düşündüğünü söyleyen Federal Eğitim Bakanı Wanka, “Almanya ailenin sosyal sınıfıyla çocuğun okul başarısının birbirine oldukça bağlı olduğu bir ülkeydi. 2000 yılından itibaren tam gün okul ve okul sonrası derslerde destek hizmetleriyle sosyal sınıfın etkisinin azaltıldığı görülüyor.” dedi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri