Almanya'daki Seçim İnisiyatifleri Etkili Oldu; Türkler Sandığa Akın Etti

Almanya’da genel seçimler öncesi Türk STK’ların siyasi oy kullanmaya teşvik için birlikte oluşturduğu seçim inisiyatifleri beklenenin de ötesinde etkili oldu.

Almanya’da genel seçimler öncesi Türk STK’ların siyasi oy kullanmaya teşvik için birlikte oluşturduğu seçim inisiyatifleri beklenenin de ötesinde etkili oldu. Berlin merkezli Data 4U araştırma kuruluşu ile birlikte saha araştırması yapan Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (HUGO), ankete katılan Türk seçmenlerin yüzde 70’inin sandığa gittiğini duyurdu.

Türk sivil toplum kuruluşlarının (STK) oluşturduğu seçim inisiyatifleri etkisini gösterdi.Türk seçmenlerin yüzde 70’i 22 Eylül genel seçimlerine katılarak yarım asrı aşan göç tarihinde bir rekor kırdı. Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmalar Merkezi’nin (HUGO), Berlin merkezli Data 4 U araştırma merkezi ile işbirliği içinde gerçekleştirdiği araştırmaya 11 eyaletten 2 bin 244 kişi katıldı.

Türk seçmenlerin daha önceki seçimlere katılım oranını da yüzde 25 olarak hesaplayan araştırma, Türk STK’ları ve medyasından 40’a yakın kurum ve kuruluşun destek verdiği “Sandığı Git” gibi seçim insiyatiflerinin beklenenin de ötesinde hedefine ulaştığnı ortaya koydu.

ALMANYA’DA 1 MİLYONA YAKIN TÜRK SEÇMEN VAR

HUGO’dan Doç. Dr. Murat Erdoğan, araştırma sonuçlarını Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’nin (UETD) Köln’deki genel merkezinde tanıttı. Araştırmanın bugüne kadar belirsizliğini koruyan Almanya’daki Türk seçmen sayısını tespit ettiğini belirten Erdoğan şöyle konuştu: “Almanya’da 951 bin Türk seçmen olduğunu tespit ettik. Bu da 61 milyon toplam seçmenin yüzde 1,5’i demek. Araştırmamıza göre 951 bin seçmenin 666 bini 22 Eylül’de seçimlere katılmış.”

Sandığa giden Türk erkeklerin oranını yüzde 72 olarak veren Erdoğan, kadınların da yüzde 68’inin oyunu kullandığını kaydetti. Erdoğan, oy kullanan Türklerin yüzde 4’ünün mektupla, yüzde 66’sının sandığa giderek seçime katıldığını dile getirdi.

Doç. Dr. Murat Erdoğan, Türk seçmenin parti tercihlerini de aktardı. Buna göre Türk seçmenin oy verdiği partilerde yüzde 64’le (425 bin oy) SPD öne çıkıyor. Yeşiller ve Sol Parti yüzde 12’şer, CDU yüzde 7, BIG Partisi yüzde 3 ve diğerleri yüzde 2 oranında oy toplamış. Yeşiller’in önceki dönemde Türk oylarının yüzde 28’ini aldığını hatırlatan Erdoğan, bu seçimlerde bu oranın yüzde 12’ye gerilediğini, bundan da SPD’nin kazançlı çıktığını söyledi. Erdoğan, CDU’nun da oy oranını yüzde 5’ten 7’ye çıkardığına dikkat çekti.

GEZİ’YE DESTEK VE ALEVİ PARTİSİ OLDU YARGISI YEŞİLLER’E OY KAYBETTİRDİ

Partilerin Türkiye politikalarının seçmende yüzde 40’a varan oranda etkili olduğunu belirten Erdoğan, “Yeşiller genelde oy kaybetti. Tabii ki Gezi Parkı olaylarında Yeşiller’in çok aktif olması da Türkleri rahatsız eden unsurlardan biri." dedi.

UETD Genel Başkanı Süleyman Çelik ise hem seçim inisiyatiflerine katılarak, hem de gümrük kapılarında 500 bin broşür dağıtma gibi çalışmalarla insanları seçime katılmaya teşvik ettiklerini ve beklenen yüzde 40-50 katılımdan çok daha yüksek bir başarı elde edildiğini vurguladı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri