Almanya'da Yüz Binlerce Akademisyen Asgari Ücretten Az Maaşla Yaşıyor

Almanya’da yüz binlerce akademisyenin, yükseköğrenim görmelerine rağmen asgari ücretin altında bir maaşla çalıştığı ortaya çıktı.

Almanya’da yüz binlerce akademisyenin, yükseköğrenim görmelerine rağmen asgari ücretin altında bir maaşla çalıştığı ortaya çıktı. Uzmanlar, sorunun çözümü için öğrencilere üniversite eğitimleri esnasında bol bol stajyerlik yapmalarını, işverenlerin yeni mezunlara destek olmasını ve özellikle kadın akademisyenlere karşı önyargısız hareket etmelerini tavsiye ediyor.

Duisburg Essen Üniversitesi İş ve Kalifikasyon Enstitüsü’nün (IAQ) araştırmasına göre 2012 yılında yükseköğrenim görmüş vatandaşların yaklaşık yüzde 10’u saat ücreti 9,30 euronun altında çalıştı. ‘Welt am Sonntag’ gazetesinin sonuçlarını yayınladığı araştırmaya göre bu durumdan yaklaşık 688 bin kişi etkilendi.

Kadın akademisyenlerin düşük maaşla çalışma ihtimali erkeklere kıyasla iki kat daha fazla. Erkek akademisyenlerin yüzde 6’sı ve kadın akademisyenlerin yüzde 11,4’ü düşük maaşla çalışıyor. Akademisyenler arasında işsizlik oranı yüzde 3 olduğu için bu kesimin işsiz kalma tehlikesinin düşük olduğu belirtiliyor. 2013 yılında işsiz akademsiyenlerin sayısının 21 bin daha artarak 191 bine ulaştı. Buna sebep olarak da üniversite mezunlarının sayısındaki ciddi artış gösteriliyor.

ÖĞRENCİLER STAJERLİK YAPSIN, İŞVERENLER DE ONLARA DESTEK OLSUN

Münih Akademisyenler Derneği (MAP) Başkanı Muhsin Sormaz, fen bilimlerinden mezun olan öğrencilerin bu durumdan pek etkilenmediğini, fakat sosyal bilimlerden mezun olanların olumsuz etkilendiğini anlattı. Sormaz, günümüzde ‘Stajerlik Jenerasyonu’ gibi bir gerçek olduğunun altını çizerek, öğrencilere üniversite eğitimleri esnasında bölümleri ile alakalı stajerlikler yapıp meslek deneyimi kazanmalarını tavsiye etti.

İşverenlere de önemli görevler düştüğünü dile getiren MAP Başkanı, işverenlerin üniversite mezunlarının tecrübesizliğinden faydalanıp onlara yıllarca stajerlik yaptırmak yerine beş altı aylık bir dönem sonunda kendini işinde ispatlayanlara iş sözleşmesi teklif ederek sosyal sorumluluğunu yerine getirmesini önerdi. Sormaz ayrıca, üniversitelerde genellikle teorik bilgi verildiğini söyleyerek işverenlerden bu öğrencilere pratik eğitim imkanı sunmalarını istedi.

Kadın akademisyenler konusunda işverenlerin önyargılı hareket edebileceklerine dikkat çeken MAP Yönetim Kurulu Üyesi Elif Tan ise, "İyi bir üniversitede kaliteli bir eğitim almış ve yabancı dil bilgisi olan bir kadın akademisyen, iş deneyimine rağmen Almanya’da iş görüşmesine bile davet edilmeyebiliyor." dedi. Kalifiye eleman açığı olduğunu söyleyen Tan, kadınlara yönelik önyargıların bir tarafa bırakılması gerektiğini belirtti.

CSU, AKADEMİSYENLERİ TEŞVİK EDECEK

Öte yandan çok sayıda akademisyenin bir üniversitede öğretim görevlisi olarak çalışma şartlarının da pek iyi olmadığı bildirildi. Konu hakkında bir basın açıklaması yapan Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi’nin (CSU) Bilim ve Sanat Çalışma Grubu Başkanı Oliver Jörg, Bavyera üniversitelerinde çalışacak genç akademisyenlerin kariyer imkanlarının iyileştirilmesinin en önemli hedeflerinden biri olduğunu söyledi.

Konuyu Bavyera Bilim Bakanı Dr. Ludwig Spaenle (CSU) ve Devlet Sekreteri Bernd Sibler (CSU) ile görüşen Jörg, çok sayıda eğitim görevlisinin süreli iş sözleşmesiyle çalıştığını kaydetti ve üniversitelerin bu insanlara net bir kariyer yolu açması gerektiğini anlattı. Jörg, ancak bu şekilde uluslararası arenada kaliteli eğitim görevlilerini kazanma mücadelesinde başarılı olunacağını sözlerine ekledi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri