Almanya'da Yeni Sosyal Yardım Programı Aileler İçin Büyük Bir Fırsat

Nüfustaki gerilemeye çözüm arayan siyasiler 7 Kasım’da önemli değişiklikleri beraberinde getiren bir yasayı geçirdi. Buna göre anne-babalara yönelik ‘Elterngeld’ adını taşıyan sosyal yardım fonu ‘’Elterngeld Plus’’ olarak genişletiliyor....

Nüfustaki gerilemeye çözüm arayan siyasiler 7 Kasım’da önemli değişiklikleri beraberinde getiren bir yasayı geçirdi. Buna göre anne-babalara yönelik ‘Elterngeld’ adını taşıyan sosyal yardım fonu ‘’Elterngeld Plus’’ olarak genişletiliyor. Bugüne dek normalde çalışıp çocuk iznine çıkan anne ve babaların çocuklarının doğumundan sonra en fazla 14 ay alabildikleri Elterngeld, anne-baba yarım günlük işine 14 ay dolmadan döndüğünde büyük ölçüde kesintiye uğruyor veya sona eriyordu. Elterngeld Plus ile herhangi bir kesinti yaşanmayacak.

Yeni yasaya göre anne-babalar hem yarım gün çalışabilecek hem de Elterngeld’den iki misli süre faydalanabilecek. Böylelikle mesleklerine dönmeleri teşvik edilerek iş piyasasından fazla uzak kalmayacaklar. Ayrıca anne ve baba çocuklarına bakma konusunda müşterek görev dağılımına gittikleri takdirde Elterngeld alma hakları 4 ay daha uzayabiliyor. Çocuklarına tek başında bakmak zorunda olanlar da aynı haktan yararlanabilecek. Yeni yasa, daha esnek bir anne-baba izni formülü ile ailelerin yaşam şartlarını da rahatlatacak.

Anne-babaların bugüne kadar çocuğun üç ila sekizinci yaşı arasında kullanılabilen ve12 ay olan ekstra izni de iki misli artırıldı. Örneğin çocuklarının ilkokula başladığı ilk seneyi yakından takip etmek isteyen aileler için 24 aylık bu izin çok önemli bir fırsat olarak görülüyor. Federal Aile Bakanı Manuela Schwesig, "Doğumdan sonraki iş hayatına çabuk dönmeyi hedefleyen, aile ve evlilik dengelerini birbiri ile bağdaştıran bu yasadan çok yararlanan olacak." dedi.

Allensbach anketlerini cevaplayan ebeveynlerin yüzde 58’i bu yasa yeniliğini onaylıyor, çocukları üç yaşın altında olan ebeveynlerin yüzde 67’si ise yasadan memnun. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri