Almanya'da Türk Stk'ların Başlatığı Seçim İnisiyatifi Meyvesini Verdi

Almanya'da Türk STK’lar seçim öncesi yaptıkları “seçim inisiyatifi” gibi çalışmaların meyvelerini verdiğini, seçime katılan Türklerin sayısının arttığını belirtti.

Almanya'da Türk STK’lar seçim öncesi yaptıkları “seçim inisiyatifi” gibi çalışmaların meyvelerini verdiğini, seçime katılan Türklerin sayısının arttığını belirtti. STK’lar, çifte vatandaşlık sözü veren Sosyal Demokrat Parti (SPD) veya Yeşiller’in ortaklığı ile oluşacak yeni hükümetten en önemli beklentilerinin ise Türkler için ‘opsiyon modeli’nin kaldırılıp çifte vatandaşlığın mümkün kılınması olduğunun altını çizdi.

Türk sivil toplum kuruluşları, seçim öncesi yapılan “seçim inisiyatifi” gibi çalışmaların meyvelerini verdiğini, Türklerin seçimlere katılımında önemli artış olduğunu belirtti. STK’lar, çifte vatandaşlık sözü veren SPD veya Yeşiller’in ortaklığı ile oluşacak yeni hükümetten en önemli beklentilerinin Türklere yönelik ‘opsiyon modeli’nin kaldırılıp çifte vatandaşlığın mümkün kılınması olduğunu duyurdu. Seçimler sonrası gelişmeleri değerlendiren Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Sözcüsü Dr. Bekir Alboğa, “Seçime katılım çağrımız yankı buldu. Katılım yüksek oldu.” dedi.

DİTİB Genel Başkanı Prof. Dr. İzzet Er’in DİTİB derneklerini, seçmeni sandığa teşvik için göreve çağırdığını hatırlan Alboğa, “Çoğu derneğimiz çalışmalar yaptı. Almanya genelinde seçime katılım arttı, bunda bizim çağrılarımızın da olumlu katkı yaptığını düşünüyorum.” şeklinde konuştu. Alboğa, yeni dönemde İslam’ın resmi olarak tanınmasını, İslam düşmanlığı ve ırkçılıkla ciddi anlamda mücadele edilmesini istedi.

ÇİFTE VATANDAŞLIK KOALİSYON ŞARTI OLMALI

Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Uyum Meclisi Başkanı Tayfun Keltek de, “Türklerin seçimlere katılımının arttığına inanıyorum. STK’ların yanı sıra Alman medyası da buna önem verdi” dedi. Ülkede büyük ihtimalle CDU/CSU-SPD büyük koalisyonu kurulacağını öngören Keltek, “Sayın Gabriel’e bir mektup yazacağım. SPD’nin, Sarrazin’i partiden atmayarak Türklerin gözünde çok puan kaybettiğini hatırlatacağım ve bunun ancak koalisyon için çifte vatandaşlığı birinci konu yaparak telafi edilebileceğine vurgu yapacağım.” açıklamasını yaptı.

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Genel Başkanı Süleyman Çelik ise, “Türklerin seçimlere katılımının arttığından çok eminim. Bir Alman şirketi ve Hacettepe Üniversitesi ile birlikte çalışmalarımız var. Katılım artmıştır, sonuçları önümüzdeki günlerde açıklayacağız.” diye konuştu.

İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) Genel Sekreteri Oğuz Üçüncü de, Türklerin seçimlere ilgisinin arttığını söyleyerek, “Yaptığımız çalışmalar meyvelerini vermiştir.” ifadesini kullandı. Seçimi kazanan Hıristiyan Demokratik Birlik'te (CDU) başta Genel Başkan Yardımcısı Armin Laschet olmak üzere çifte vatandaşlık konusunda ümit veren ifadelere şahit olduklarını aktaran Üçüncü, “Merkel nükleer santraller gibi çifte vatandaşlık konusunu da bir manevrayla ele alabilir. SPD veya Yeşiller’le yapılacak koalisyonun farklı bir anlayış getirmesini umuyorum.” dedi.

Avrupa Türk İslam Birliği (ATİB) Genel Sekreteri Mahmut Aşkar ise yeni hükümetten beklentilerinin başında çifte vatandaşlığın kabul edilmesi olduğunun altını çizdi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri