Almanya'da Tren Yolcuları Olumsuz Hava Şartlarında Da Tazminat Alacak

Avrupa Adalet Divanı, sık sık rötar yaparak yolcuları çileden çıkaran Alman Demiryolları’na (DB) olumsuz hava şartlarından kaynaklanan rötarlarda da tazminat ödeme zorunluluğu getirdi.

Avrupa Adalet Divanı, sık sık rötar yaparak yolcuları çileden çıkaran Alman Demiryolları’na (DB) olumsuz hava şartlarından kaynaklanan rötarlarda da tazminat ödeme zorunluluğu getirdi. Bu zamana kadar sadece ‘teknik sorunlar’ sebebiyle geciken trenlerde tazminat ödeyen DB, bundan böyle olumsuz hava şartları, grev gibi durumlar sebebiyle oluşan rötarlar için de bilet ücretinin yüzde 50’sine kadar tazminat ödeyecek.

Avrupa’daki tüm demiryolu şirketleri için bağlayıcı olan kararla birlikte yolcular bir ila iki saatlik rötarlarda da bilet ücretinin çeyreğine tekabül eden meblağı geri talep edebilecekler. İki saatten fazla rötarlarda ise şirketin bilet ücretinin yarısını tazminat olarak geri ödemesi gerekecek. DB’den daha önce yapılan açıklamada bu tür bir uygulamanın demiryollarını diğer toplu taşıma araçları karşısında dezavantajlı duruma sokacağı belirtilmişti.

OLUMSUZ HAVA ŞARTLARI HAVAYOLU ŞİRKETİNİ BAĞLAMIYOR
Havacılık sektöründeki mevcut tazminat haklarının da önümüzdeki aylarda gündeme geleceği düşünülüyor. Avrupa Yolcu Hakları Tüzüğü’ne göre şuan bin 500 kilometrelik uçuşlarda iki saat, 3 bin 500 kilometre mesafeli uçuşlarda üç saat, 3 bin 500 kilometrelik mesafelerden daha uzun olan uçuşlarda ise dört saatlik rötar yolculara tazminat talep etme hakkını veriyor.

Bu gibi durumlarda havayolu şirketinin yolcunun öncelikle bir öğünlük yemeğini, içeceğini, iki defaya mahsus telefon görüşmesini, faks çekme ve elektronik posta gönderme ihtiyacını karşılaması gerekiyor. Uzun rötarlarda havayolu şirketinin yolcuların gece otelde konaklama ihtiyacını karşılaması da gerekiyor. Uçuşun beş saatten fazla gecikmesi durumunda ise yolcu uçuştan komple vazgeçerek parasını geri alma hakkına sahip oluyor.

Ancak bu imkanlardan faydalanmak için, demiryollarından farklı olarak, havayolu şirketinin rötardan doğrudan sorumlu olması şartı gerekiyor. Olumsuz hava şartları nedeniyle yaşanan rötarlarda yolcuya tazminat hakkı şimdilik doğmuyor.

KAPASİTE AŞIMINDA DA YOLCU TAZMİNAT ALABİLİYOR

Tazminat hakkı havayolu şirketinin kısa vadeli uçuşu iptal etmesi veya şirketin hatalı şekilde kapasitesini aşıp fazla bilet satmasından kaynaklanan sorunlar nedeniyle de doğabiliyor. Yolcular bu durumlarda yine olumsuz hava şartları, terör olayları gibi durumlar söz konusu olmadıkça tazminat alabiliyorlar.

Böylece mağdur olan yolcular bin 500 kilometrelik uçuşlarda kişi başı 250 Euro, 3 bin 500 kilometre mesafeli uçuşlarda 400 Euro, 3 bin 500 kilometrelik mesafelerden daha uzun olan uçuşlarda ise 600 Euro tazminat elde etme hakkına sahip. Son zamanlarda özellikle Avrupa havalimanlarında sık rastlanan personel grevleri gibi durumlarda ise tüzüğe göre yolcuların yedek uçuşlar ile hedefe ulaştırılması gerekiyor.

Uzun bekleme süresinden ve eziyetten bıkarak uçuştan vazgeçen yolcular da uçuş için ödedikleri ücreti geri alabilirken, özel bir tazminat alamıyorlar. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri