Almanya'da Partiler Grup Başkanlarını Seçmeye Başladı

Almanya'da federal seçimlerden sonra henüz hükümet kurulamazken, Hıristiyan Demokratlar (CDU) ve Sosyal Demokratlar (SPD) federal meclisteki meclis grubu başkanlarını belirledi.

Almanya'da federal seçimlerden sonra henüz hükümet kurulamazken, Hıristiyan Demokratlar (CDU) ve Sosyal Demokratlar (SPD) federal meclisteki meclis grubu başkanlarını belirledi.

SPD’nin geçtiğimiz yasama döneminde meclis grubu başkanlığını yapan Frank-Walter Steinmeier, partisinin milletvekillerinin yüzde 91 oyunu alarak görevini sürdürecek. Mecliste toplam 192 milletvekili koltuğu sayısı elde eden Sosyal Demokratlar, siyasi idari yönetici olarak tekrar Thomas Oppermann’ı seçti.

Geçtiğimiz döneme göre 46 milletvekili daha fazla elde eden SPD’liler, CDU ile hükümet kurup kurmama noktasında üyelerin oylamasından yana.

Bu dönem 311 milletvekiliyle federal mecliste yerini alan CDU’lular ise yüzde 97,4’lük oyla Volker Kauder’i ilk oturumda yine meclis grubu başkanlığına seçti. 303 milletvekilinin oy kullandığı seçimde 294 milletvekilinin oyunu alna Kauder2009 yılında yüzde 96,6 oy elde etmişti.

Seçimlerde aradığını bulamayan Yeşiller Partisi'nde ise art arda istifalar gelmişti. Partinin iki meclis grubu başkanı Renate Künast ve Jürgen Trittin’in istifasından sonra henüz yeni isimler belirlenemedi. Ancak Künast’ın yerine seçimlerde Yeşillerin liste başı adayı Katrin Göring-Eckardt’ın ismi geçiyor. Trittin’in yerine ise Anton Hofreiter adaylığını açıkladı.

Parti eşbaşkanı Claudia Roth’un da istifasından sonra Hırsitiyan Demokratlar, Yeşillerle hükümet kurmak istedikleri takdirde kiminle muhatap olacaklarını bilmiyor.

SPD ve Yeşillerle birlikte hükümet kurmaya hazır olan Sol Parti ise yeni meclis grubu başkanını seçmedi. Gregor Gysi meclis grubu başkanı olarak kalmak isterken, Sol Parti'nin liste başı adayı Sahra Wagenknecht de bu göreve talip. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri