Almanya'da Opsiyon Modeli Kaldırılıyor; Aile Birleşiminde Değişiklik Yok

Almanya'da koalisyon görüşmelerinde sona yaklaşılırken, Birlik partileri (CDU/CSU) ve SPD Türk gençlerini zor durumda bırakan Opsiyon Modelini kaldırma konusunda anlaştı.

Almanya'da koalisyon görüşmelerinde sona yaklaşılırken, Birlik partileri (CDU/CSU) ve SPD Türk gençlerini zor durumda bırakan Opsiyon Modelini kaldırma konusunda anlaştı. Aile birleşimindeki dil sınavı zorunluluğunda ise bir değişiklik olmayacak. Başbakan Angela Merkel’in ise görüşmelerin başarıyla sonuçlanacağından kuşkusu yok.

Birlik partileri ve SPD’de Koalisyon sözleşmesine varmak için iki müzakere daha yürütecek. Son müzakerede Türk gençlerini zor durumda bırakan Opsiyon Modelini kaldırma konusunda anlaşan partiler, aile birleşiminde ortak bir noktaya varamadı. Opsiyon modelinden sonra hangi modelde bir çifte vatandaşlıkta anlaşılacağı ise pazartesi ve salı günü Başbakan Angela Merkel ile SPD Genel başkanı Sigmar Gabriel arasında gerçekleşecek görüşmede netlik kazanacak.

SPD’nin aile birleşimi kapsamında değiştirmek istediği Almanca dil sınavı zorunluluğunda ise bir değişiklik söz konusu olmayacak. Konuyla ilgili olarak konuşan CDU Genel Sekreteri Hermann Gröhe, ‘hüsnü kabul kültürü’nü arttıracak çalışmalarda bulunacaklarını söyledi. Gröhe ayrıca iltica başvuru süresinin kısalması ve geçici oturumla kalan mültecilerin durumunun da iyileştirileceği yönünde açıklamalarda bulundu.

Bütçe görüşmelerinin de gündeme geldiği yedinci oturumda anlaşma sağlandı. Üç partinin temsilcileri 2014 yılında bütçenin denkleştirilmesi ve 2015 yılında da borçsuz bir bütçe oluşturmak için fikir birliğine vardı. Maliye çalışma grubunun görevini yerine getirdiğini söyleyen CDU’lu bütçe uzmanı Norbert Barthe, “Hedefimiz 2014 yılında bütçeyi denkleştirip 2015 yılında yeni borçlanmaya gitmeden bütçeyi oluşturmak” dedi.

Birlik partileri ve SPD’nin 2017 yılına kadar borç yükünün gayri safi milli hasılanın yüzde 70’inin altına düşürmeyi hedefledikleri belirtildi. Almanya’da gelecek yıllarda giderlerin de artacağını kaydeden partiler, harcamaların gayri safi milli hasıladaki artışı olumsuz etkilememesi gerektiğini ifade etti. Eyaletler ile federal yönetim arasındaki mali ilişkiyi koordine etmek için yerel yönetimlerinde yer alacağı ortak bir komisyon kurulması kararlaştırıldı.

GÖRÜŞMELERDE KARAR SÜRECİNİ YAŞIYORUZ

Başbakan Merkel, yedinci defa bir araya geldikleri SPD ile yapılan koalisyon görüşmelerinin başarıya ulaşacağını söyledi. Görüşmelerde karar sürecini yaşadıklarını söyleyen Merkel, “Koalisyon görüşmelerini gelecek hafta ortasına doğru sonlandırmayı planlıyoruz. Bunun başarıya ulaşacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Koalisyon sözleşmesinin SPD’nin üyeleri tarafından kabul edilmemesi halinde yeniden seçime gidip gitmeyeceği veya Yeşiller ile koalisyon görüşmeleri yapıp yapmayacağının sorulması üzerine Merkel, “Spekülasyonlara katılmıyorum.” şeklinde cevap verdi.

CSU Başkanı Seehofer ve CDU Genel Sekreteri Hermann Gröhe, hükümet kurulamaması durumunda yeniden seçimin gündem dışı olmayacağını açıklamışlardı. Öte yandan koalisyon görüşmelerinde enerji, alt yapı, emeklilik, asgari ücret, Avrupa Birliği ve dış politika konularında partiler prensipte fikir birliğine vardıklarını açıklasalar da koalisyon çevresinden edinilen bilgiye göre yaklaşık 110 konuda üç partinin uyuşamadığı belirtiliyor.

Buna rağmen CDU/CSU ve SPD’nin haftaya pazartesi ve salı günleri son görüşmeleri yapıp hafta sonuna kadar koalisyon sözleşmesini oluşturacakları belirtildi. Bu pazar günü Merkel, Gabriel ve Seehofer üçlüsü bir araya gelecek ve gelinen son durumu ele alacak. 28 Kasım’a kadar koalisyon sözleşmesini tamamlamayı hedefleyen partiler, 12 Aralık’taki SPD’li üyelerin kararını bekleyecek.

Sosyal demokratların kabul etmesi durumunda 17 Aralık’ta büyük koalisyonun göreve başlaması bekleniyor.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri