Almanya'da Müslüman Öğrencilere Özel Burs Programı Başladı

Almanya'da üstün yetenekli 65 Müslüman öğrenci Avicenna programı kapsamında burs almaya başladı. Bursiyerleri dün Cumhurbaşkanı Joachim Gauck Bonn’da kabul etti.Yetenekli Müslüman öğrencileri desteklemek amacıyla kurulan ve Federal Hükümet...

Almanya'da üstün yetenekli 65 Müslüman öğrenci Avicenna programı kapsamında burs almaya başladı. Bursiyerleri dün Cumhurbaşkanı Joachim Gauck Bonn’da kabul etti.

Yetenekli Müslüman öğrencileri desteklemek amacıyla kurulan ve Federal Hükümet tarafından da desteklenen Avicenna burs programı başladı. Program için 600 civarında başvuru arasından seçilen 65 öğrenci üniversite öğrenimi ve doktora süresi boyunca burs alacak. Bursiyerlerin programa alınması önceki gün başkent Berlin’de düzenlenen törenle resmen start alırken, dün de bursiyerleri eski başkent Bonn’da Cumhurbaşkanı Joachim Gauck kabul etti.

Gauck bursiyerleri Bonn’daki Almanya Cumhurbaşkanlığı sarayı Villa Hammerschmidt’te kabul etti. Üniversitede okuyan öğrenciler öğrenim süreleri boyunca, doktora öğrencileri ise üç yıl boyunca burs alacak. Üniversite öğrencileri ayda 997 Euro, doktora öğrencileri ise bin 150 Euro alacak. Kendi ailesi ve çocuğu olanlar ise durumlarına göre ek katkı parası alacak. Burs programına seçilen öğrenciler ders notlarının yanı sıra ihtiyaç durumu, toplum yararına sosyal ve fahri çalışmaları gibi kriterlere bakılarak seçildi.

Öğrencilere verilen bursun yanı sıra değişik programlar ile farklı hizmetler de sunulacak. Önümüzdeki yıl da 80 öğrenciye burs verilmesi planlanıyor.

'ALMANYA SİZİ İSTİYOR' MESAJI

Avicenna’ya 65 öğrencinin alınması ile ilgili Berlin’de düzenlenen törende konuşan Avicenna Burs Programı Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Osnabrück Üniversitesi’ndeki İslam Bölümü’nin başkanı Prof. Bülent Uçar, Almanya için tarihi bir gün yaşandığını söyledi. Bursiyerlerle gurur duyduğunu kaydeden Uçar, kendisinin de zamanında ilkokuldan sonra Hauptschule için tavsiye aldığına dikkat çekerek eğitime yatırımın önemine dikkat çekti.

Federal Eğitim Bakanlığı Müşteşarı Thomas Rachel de konuşmasında üstün yetenekli 65 Müslüman öğrenciye devlet destekli burs verilmesinin Almanya için tarihi bir gün olduğunu söyledi. Bugüne kadar Almanya’nın 12 burs programını desteklediğini ve Müslüman öğrencilere yönelik Avicenna programı ile sayının 13’e çıktığına dikkat çeken müsteşar, "Bu destek ile devlet Müslümanları önemli bir toplumsal faktör olarak tanıyor. Bu toplumda bir yerlere gelebilirsiniz. Sizi istiyoruz mesajını veriyor." dedi.

FEDERAL BAKANLIK DESTEKLİYOR

Burs programına maddi katkıda bulunan Mercator Vakfı’ndan Wolfgang Rohe de İslami teşkilatlar henüz böyle bir programa katkıda bulunamadığı için devreye girdiklerini söyledi. Almanya’daki Müslümanlar Koordinasyon Kurulu Sözcüsü Erol Pürlü ise Avicenna burs programı ile Almanya’daki ortak geleceğe yatırımda bulunulduğunun altını çizdi.

Bremen Üniversitesi’nden Prof. Yasemin Karakaşoğlu da programda konuşanlar arasındaydı. Almanya’da eğitim konusunda en kötü durumda Türkler ve İtalyanların göründüğünü anlatan Karakaşoğlu, “Uyum tartışmaları din boyutuna indirgendi. Eğitimde en önemli faktör ailenin durumu. Ancak Müslümanlar söz konusu olduğunda bu faktörler unutuluyor, mesele dine bağlanıyor. Toplumda Müslümanlar adına olumlu örnek eksikliği söz konusu. İslam’ı suistimal edenler ile olumsuz bir görüntü oluşurken, olumlu örnek eksikliği dikkat çekiyor." şeklinde konuştu.

Avicenna Burs Programı, üniversite öğrencileri Beşir Hüseyin ve Matthias Meyer’in bu yönde fikir geliştirmeleri ve bunu 2010 yılında Prof. Bülent Uçar’a açmalarına dayanıyor. Uçar’ın fikri olumlu karşılaması üzerine Avicenna, 2012 yılının mart ayında Osnabrück’te 13 kurucu üye ile kuruldu. Mercator Vakfı başından beri maddi katkıda bulundu. Avicenna Burs Programı Federal Bilim Bakanı Prof. Johanna Wanka tarafından 16 Temmuz 2013 tarihinde Federal Bilim Bakanlığı tarafından tanınan ve desteklenen burs programları kapsamına alındı. Bakanlık Avicenna Programına 2018 yılına kadar 10 milyon Euro ile destek verecek. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri