Almanya'da Muhalefet Ve Silah Sektörü Silah İhracatında Netlik İstiyor

Almanya Federal Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, Arap ülkelerine silah satışının tamamen yasaklanmaması gerektiğini belirtti. Gabriel ayrıca, Savunma Bakanı Ursulavon der Leyen’in silah endüstrisinin geleceği konusundaki görüşlerine karşı...

Almanya Federal Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, Arap ülkelerine silah satışının tamamen yasaklanmaması gerektiğini belirtti. Gabriel ayrıca, Savunma Bakanı Ursulavon der Leyen’in silah endüstrisinin geleceği konusundaki görüşlerine karşı çıktı. Alman silah üreticileri ise hükümetin silah ihracatı konusunda net bir tavır edinmesini talep etti.

Almanya’nın silah ihracatından sorumlu Federal Ekonomi Bakanı ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) Başkanı Sigmar Gabriel, parti içinden de tepki toplamasına rağmen Arap ülkelerine silah satışına verilen onayı savundu.

Arap ülkelerine silah satışının tamamen yasaklanmasına karşı olduğunu söyleyen Gabriel, bunun yerine sıkı kriterler üzerinden münferit satışlar hakkında karar verilmesi gerektiğini Alman Dış Politika Cemiyeti’nde (DGAP) yaptığı konuşması sırasında vurguladı. Gabriel silah satışını savunmasına rağmen, Arap ülkelerine Leopard tipi tankların ihracatına katiyen karşı çıktı. Silah ihracatına onay verme işleminde bir değişiklik yapılmasından yana olmayan Gabriel, bununla birlikte bu konuda daha fazla şeffaflıktan yana olduğunu belirtti. Ekonomi Bakanı Gabriel, dış ve güvenlik politikaları açısından her bir silah satışı konusunda değerlendirilme zorunluluğu açısından Federal Meclis’in derhal haberdar edilmesi gerektiğine inandığını ifade etti.

Katar, Kuveyt, Ürdün, Umman, Cezayir, Birlik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’ın yer aldığı Arap ülkelerine silah ihracatına onay verilmesine meclisin dahil edilmemesine SPD Meclisi Grubu Güvenlik Politikaları Uzmanı Rolf Mützenich’ten eleştiri gelmişti. Mützenich, mecliste tartışılmadan silah satışının onaylanmasının kabul edilemez olduğunu belirtmişti.

SİLAH LOBİSİNİN ETKİSİ

Gabriel’in Orta Doğu ülkelerine silah ihraç edilmesine onay vermesini muhalefet, ‘Gabriel silah lobisinin etkisinde’ diye yorumlamıştı. Sol Partili Federal Meclis Üyesi Jan von Aken, Gabriel’in DGAP konuşmasıyla ilgili olarak, “Gabriel geçen sene barış aktivistiydi, bugün ise silah ihracatının dostu olarak ortada.” dedi.

Tartışmanın bir diğer tarafını temsil eden silah sektörü de Federal Hükümet’ten sektörün geleceği hakkında net bir görüş sergilemesini talep etti.

Alman Güvenlik ve Savunma Endüstrisi Birliği (BDSV) Müdürü Georg Wilhelm Adamowitsch, şimdiye kadar bakanlıklar tarafından kendi aralarında koordine edilmemiş tutum sergilendiğinden şikayet etti. Adamowitsch, “Bize göre Federal Hükümet’in tek bir görüş üzerinde fikir birliği sağlaması gerekiyor. Şirketlerin bunu isteme hakkı vardır.” diyerek, iktidarın silahlanma politikasındaki belirsiz tutumunun finans sektörüne ve kredi alımlarına olumsuz etki yaptığını savundu.

İktidar ortağı Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili Savunma Bakanı Ursulavon der Leyen ise silahlanma sektörünün kendi bakanlığına bağlı olmasını istiyor. Bakan ayrıca Federal Ordu’nun ‘kilit teknoloji’ olarak değerlendirilen teçhizatın sadece Alman şirketlerinden değil, yabancı şirketlerden de satın alınmasını kolaylaştırmak istiyor. Ekonomi Bakanı Gabriel, von der Leyen’in denizaltıların ‘kilit teknoloji’ kategorisinden çıkarılması isteğine karşı olduğunu dile getirdi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri