Almanya'da Muhalefet, Snowden'ın İfade Vermesini İstiyor

Federal Meclis’te NSA skandalının Almanya boyutunu araştırmak kurulan komisyon bugün işbaşı yapıyor.

Federal Meclis’te NSA skandalının Almanya boyutunu araştırmak kurulan komisyon bugün işbaşı yapıyor. Komisyonunda görev yapacak muhalefet partileri eski CIA ajanı Snowden’ın ifade vermesini istiyor.

Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı NSA’in Almanya’da Başbakan Angela Merkel’i dinlediğinin ortaya çıkmasından sonra Federal Meclis skandalın boyutlarını araştırmak için kolları sıvadı.

Almanya’da Federal Meclis’te temsil edilen siyasi partilerin katılımıyla kurulan araştırma komisyonu bugün işbaşı yapıyor.

Komisyonda yer alan muhalefetteki Yeşiller ve Sol Parti temsilcileri skandalın aydınlatılması için NSA’nın eski çalışanı CIA ajanı Edward Snowden’in komisyonda ifade vermesi için yazılı teklif verecek.

Snowden’ı sığınmacı olarak kaldığı Rusya’nın başkenti Moskova’da ziyaret eden Yeşiller Partisi İç politika Uzmanı Hans-Christian Ströbele, olayın aydınlatılması için eski ajanın ifadelerinin önemli olduğunu söyledi.

Ströbele, “Eğer Snowden dinlenmez ise, skandal aydınlatılamaz.” şeklinde konuşurken, eski CIA ajanının telekonferans yöntemiyle veya yazılı olarak ifadelerinin alınabileceği belirtildi.

Muhalefet partileri daha önce de Snowden’a Almanya’da sığınma verilmesini istemişlerdi. Eski ajanı Almanya’da Alman avukat Wolfgang Kaleck temsil ediyor.

İktidar partilerinin komisyondaki temsilcileri ise, Snowden’ın Alman vatandaşı olmadığı, Rusya’da sığınmacı statüsünde bulunduğu için ifadesinin alınmasının zor olduğu görüşünde.

Ancak komisyon üyelerinin dörtte birinin yazılı olarak bu teklifte bulunması durumunda komisyonun Snowden’a ifade vermesi yönünde bir teklif götüreceği belirtiliyor.

Federal Meclis NSA Komisyonu, Amerikan istihbaratı tarafından Almanya’da yapılan dinleme ve izlemelerin boyutunu ve Almanya’ya verdiği zararı araştırmak için kuruldu.

Eski CIA ajanı Snowden, ABD’nin bütün dünyayı izlediği bilgisini sızdırmış, ardından da ABD’den kaçarak Rusya’ya sığınmıştı. Söz konusu skandal büyük bir şok etkisi yapmıştı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri