Almanya'da Mektupla Oy Kullanmaya İlgi Büyük

Almanya’da genel seçimlere az kala okula giden çocuğu olmadığı için izne yeni çıkan aileler seçim zamanını Almanya’da geçiremeyeceği için mektupla oy kullanma uygulamasına büyük ilgi gösteriyor.

Almanya’da genel seçimlere az kala okula giden çocuğu olmadığı için izne yeni çıkan aileler seçim zamanını Almanya’da geçiremeyeceği için mektupla oy kullanma uygulamasına büyük ilgi gösteriyor.

Sadece Düsseldorf'tda 2 Eylül tarihine kadar 2 bin 500 kişinin oyunu bu şekilde kullandığı açıklandı. 414 bin seçmenin bulunduğu Düsseldorfta başvuru yapanların sayısı ise 32 bin civarında. Bu da 2009 yılındaki seçimlere göre bu tarihlerde mektuplu oy kullanım talebinin yüzde 5 oranında arttığını gösteriyor.

Almanya genelinde mektupla oy kullanmak için başvuru yapanların sayısı ise henüz bilinmiyor. Bunun sebebi ise belediyelerin bu rakamları Federal Seçim Yöneticisi’ne seçimin ardından tek tek ulaştırması. Mektupla oy kullanmanın bu kadar ilgi görmesi vatandaşlara hiçbir şekilde bürokratik engel çıkarılmamasından kaynaklanıyor. Seçmenin mektupla oy kullanma imkanından yararlanabilmesi için yapması gereken tek şey yazılı veya sözlü olarak yerel seçim dairesine başvuru yapmak.

Bunun için mektup, elektronik posta veya faks yolunu tercih etme imkanı bulunuyor. Başvuru formunun üzerinde isim, soy isim, doğum tarihi ve ikametgahının yanı sıra mektup yolula oy kullanılmak istenildiğine dair bir cümle yeterli görülüyor. Üstelik bunun için seçmenin herhangi bir neden de beyan etmesi gerekmiyor. Özellikle internetin gelişmesiyle birlikte bazı belediyelerin sanal ortamda başvuru yapma imkanı sunması da ilginin artmasındaki en önemli etkenlerden biri.

Engelli seçmenler de yakınlarının yardımıyla bu mektupla oy kullanabiliyorlar. Son başvuru tarihi ise seçimden önceki cuma günü. Buna göre 20 Eylül 2013 tarihine kadar sandık başında oy kullanmak isteyip de kullanamayanlar mektupla bu işlemi halledebilecek. Hastalanan vatandaşlarsa seçim günü saat 15'e kadar başvuru yapma hakkını elde ediyor. Seçmen oy kullandığı mektup için hiçbir ücret de ödemiyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri