Almanya'da Koalisyon Bilmecesi Sürüyor

Almanya'da Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU), Sosyal Demokrat Parti (SPD), Sol Parti ve Yeşiller, önümüzdeki yasama döneminde kimin kimle ortaklık yapacağı ve bakanlıkların nasıl paylaşılacağı yönünde hesaplarını yapıyor.

Almanya'da Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU), Sosyal Demokrat Parti (SPD), Sol Parti ve Yeşiller, önümüzdeki yasama döneminde kimin kimle ortaklık yapacağı ve bakanlıkların nasıl paylaşılacağı yönünde hesaplarını yapıyor. Birinci devlet kanalı ARD'nin ‘Wahltrend' kamuoyu yoklamasında ise vatandaşların çoğunluğunun Birlik Partileri ile Sosyal Demokratların ortaklık yapmasını istediği ortaya çıktı.

Söz konusu ankete göre halkın yüzde 48'i Büyük Koalisyon'dan yana. Birlik Partileri ile Yeşiller'den oluşan Siyah-Yeşil koalisyonunu isteyenler yüzde 18; SPD, Sol ve Yeşiller'in hükümete gelmesini isteyenlerin oranı ise yüzde 16. ARD anketine göre, Parti tabanlarına göre de aynı manzara ortaya çıktı. Birlik Partileri'ne oy verenlerin yüzde 62'si Büyük Koalisyon'a evet derken, SPD'ye oy verenlerin yüzde 56'sı da bu ortaklığı onayladı.

Diğer araştırma enstitülerinin yaptığı araştırmalarda da Büyük Koalisyon'u isteyenler çoğunlukta. Seçimlerden hemen sonra bir yoklama yapan İnfratest dimap'ın anketinde Birlik Partileri ile SPD'nin ortaklığını ‘iyi' ve ‘çok iyi' bulanların oranı yüzde 64'ü oluşturdu. Büyük Koalisyon'un ülke için ‘kötü' ve ‘çok kötü' olacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 34'te kaldı.

Forsa tarafından yapılan ankete göre, SPD üyelerinin üçte ikisi bu birlikteliği istemiyor.

TNS Emnid isimli araştırma enstitüsünden Klaus-Peter Schöpner ise parti tabanlarıının bu süreçte görüşlerini değiştirebileceklerine dikkat çekti.

Ancak tüm anketler ve medyada çıkan yorumların çoğunluğu her ne kadar Büyük Koalisyon'u işaret etse de SPD'nin tabanının tavrı belirleyici olacak. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri