Almanya'da Evlerde Kaçak Temizlik Yapanların Başında Türkler Geliyor

Almanya’da bir milyon kişi yasal olmayan yollardan evlerde temizlik işçisi olarak çalışıyor.

Almanya’da bir milyon kişi yasal olmayan yollardan evlerde temizlik işçisi olarak çalışıyor. Saat başı 8 ile 10 Euro arasında ücret alan temzilik işçileri üç veya dört farklı evde çalışıyor. Ülke genelinde evlerde temizlik yapanların başında ise Türkler ilk sırada yer alıyor.

Almanya'da Sosyal Demokrat Parti'nin başbakan adayı Peer Steinbrück’e yasal olmayan yollardan temizlik işçisi çalıştırdığı gerekçesiyle yapılan şantaj girişiminden sonra evlerde çalışan temizlik işçileri gündeme geldi.

Bild Gazetesi’nde yer alan habere göre, Alman Ekonomi Enstitüsü’nün (IW) araştırmasında, evlerde çalışan temizlik işçilerinin yüzde 95′i yasal olmayan yollardan çalışıyor. Federal İş Ajansı (BA) yetkilisi Anja Huth, 41 bin 645 kişinin sigortalı, 250 bin kişinin de ‘mini iş’ (400 Euro’luk) olarak evlerde temizlik yaptığını açıkladı.

Kamuoyu araştırma kuruluşu TNS Infratest tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Almanya’da yaklaşık dört milyon hanede temizlik işçisi çalışıyor. Bir temizlik işçisinin ortalama olarak üç ya da dört farklı hanede çalıştığının belirtildiği araştırmada, bir milyon kişinin kayıt dışı olarak çalıştığı kaydediliyor. Evlerde temizlik yapanların çoğunluğunun çalıştığını gerekli kurumlara bildirmek istemediği de vurgu yapılıyor.

Saat başı 8 ile 10 euro arasında ücret alan temizlik işçilerinin, ülke genelinde dağılımı da farklılık gösteriyor. Başkent Berlin’de genel olarak Polonyalılar çalışırken, Rein Main bölgesinde Yugoslav kökenliler ağırlıkta. Temizlik işlerinde çalışan Türkler ise, Almanya’da ilk sırada bulunuyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri