Almanya'da Dayanışma Vergisi Anayasaya Aykırı Bulundu

Almanya'nın Aşağı Saksonya eyaletinde Sayıştay, ‘dayanışma vergisi’ni anayasaya aykırı buldu.

Almanya'nın Aşağı Saksonya eyaletinde Sayıştay, ‘dayanışma vergisi’ni anayasaya aykırı buldu. Mahkemenin kararına göre, iki Almanya birleştiğinde doğu eyaletlerinin kalkınması için konan dayanışma vergisi anayasaya uymuyor.

Karara göre dayanışma vergisi anayasanın eşitlik maddesini içeren üçüncü maddesi ile çelişiyor. Bu kararla dayanışma vergisinin tekrar Federal Anayasa Mahkemesi’nin önüne gelmesi mümkün.

Aşağı Saksonya Sayıştayı, 2009 yılında da dayanışma vergisinin anayasaya aykırı olduğuna hükmetmişti. O zaman verilen kararda dayanışma vergisi gibi kaynakların geçici maddi ihtiyaçları karşılamak için kullanılabileceği, uzun vadeli ihtiyaçların ise normal vergi gelirlerinden karşılanması gerektiği gerekçesine dayandırmıştı. Mahkeme o zaman Osnabrück bölgesinden bir vatandaşın dayanışma vergisine dava açması üzerine bu kararını vermişti.

Bunun üzerine konu Federal Anayasa Mahkemesi’ne gitmiş, bu mahkeme ise 2010 yılında Aşağı Saksonya Sayıştayı'nın bu kararını kabul etmemiş ve Anayasa Mahkemesi’nin konuyla ilgili yaklaşımını daha iyi incelenmesini istemişti.

Aşağı Saksonya Sayıştayı ise incelemenin ardından da dayanışma vergisinin anayasanın üçüncü maddesini oluşturan eşitlik ilkesine aykırı olduğuna hükmetti.

Dayanışma vergisi halen maaşın yüzde 5,5′ine tekabül ediyor. Söz konusu vergi 1991 yılında doğu bölgelerinin kalkınması için getirilmişti. Şu an ise her yıl devlet kasasına 13 milyar Euro gelir sağlıyor. Ancak dayanışma vergisi artık Doğu Almanya’nın kalkınması yerine devletin genel bütçesine aktarılan bir kaynak durumunda. Hükümetin küçük ortağı Hür Demokratlar, 2019 yılına kadar bu verginin kaldırılmasını isterken büyük ortak Hıristiyan Demokratlar buna karşı çıkıyor.


CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri