Almanya'da Büyük Koalisyon Pazarlığı Haftaya Çarşamba Günü Başlayacak

Koalisyon ön görüşmesi için üçüncü defa bir araya gelen Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Birlik Partileri CDU/CSU büyük koalisyon görüşmeleri için anlaştı.

Koalisyon ön görüşmesi için üçüncü defa bir araya gelen Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Birlik Partileri CDU/CSU büyük koalisyon görüşmeleri için anlaştı. SPD Başkanı Sigmar Gabriel “Koalisyon görüşmesine başlayacağız” derken CSU Başkanı Horst Seehofer büyük koalisyon pazarlığı için haftaya çarşamba bir araya gelineceğini duyurdu.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Birlik Partileri (CDU/CSU), Büyük Koalisyon on görüşmesi için üçüncü defa bir araya geldi. Yaklaşık üç saatlik görüşmeden sonra basının karşısına geçen SPD Genel Başkanı Gabriel, “Koalisyon pazarlığı yapacağız” diyerek

Büyük Koalisyon görüşmelerine geçileceğini duyurdu. Gabriel sözlerinin devamında “Birlik Partileri ile koalisyon görüşmelerini başarılı şekilde hedefine ulaştıracağımıza inanıyoruz” ifadelerini kullandı. On görüşmeye katılan SPD heyetinin oy birliği ile iktidar pazarlığını kabul ettikleri ifade edildi. Sonuçtan memnun olduğunu söyleyen CSU Başkanı Seehofer ise Birlik Partileri CDU/CSU’nun SPD ile haftaya çarşambadan itibaren koalisyon pazarlığına başlayıp asgari ücret başta olmak üzere somut konular üzerine anlaşmaya başlayacaklarını belirtti.

Ülkeyi bekleyen sorunlara karşı CDU ve SPD’nin birçok ortak çözüm yollarının olduğunu söyleyen CDU Genel Sekreteri Hermann Gröhe, gelecek dört yıl ülkeyi Büyük Koalisyon’un idare edeceğini kaydetti. Büyük Koalisyon pazarlığının resmen başlaması için CDU bugün yönetim kurulu üyeleriyle telekonferans yapacak. SPD ise pazar günü 200 kişilik parti heyetine soracak.

Dün yapılan üçüncü tur on görüşmede CSU Başkanı Seehofer, SPD Başkanı Gabriel ve CDU Başkanı Merkel üçlüsünün bir araya geldiği özel bir zirve yaptıkları belirtildi. Koalisyon pazarlığında en önemli konuyu yasal asgari ücret uygulaması oluşturuyor.

SPD Başkanı Garbriel, “Birlik Partileri, yasal olarak 8,50 Euro’luk asgari ücret uygulaması olmadan SPD’nin koalisyon kurmayacağını biliyor” sözleriyle asgari ücret uygulamasından vazgeçmelerinin mümkün olmadığını vurguladı.

Diğer taraftan Birlik Partileri ile koalisyon müzakereleri kapıları kapayan Yeşiller’de partinin Realo ve sol kanatları arasında tartışmalar başladı. Realolar Birlik Partileri ile Sosyal Demokratlar (SPD) arasındaki görüşmeler başarısızlıkla sonuçlanması durumunda yeniden Siyah-Yeşil koalisyon için görüşmeler yapılmasından yana olduğunu ortaya koydu.

Sol kanattakilerin gönlü ise Kırmızı-Kızıl-Yeşil koalisyonundan yana. Bu kanadın tanınmış simalarından Jürgen Trittin, koalisyon müzakerelerinin yeniden gündeme gelmesi durumunda görüşmelere dahil olmayacağını açıkladı. Sol kanattan Simone Peter de benzer tavır sergiledi. Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir de Büyük Koalisyon’un kurulmaması durumunda partisinin görüşmelere açık olması gerektiği görüşünde.

Realo kanadında aynı görüşe Yeşiller Meclis Grubu Eşbaşkanı Katrin Göring-Eckardt ve Baden-Württemberg Başbakanı Winfried Kretschmann da sahip. Göring-Eckardt, Birlik partileri ile yapılan görüşmelerde tarafların ortak noktalar aradığını, ancak enerji politikaları ve çevreyi koruma konusunda hem fikir olmalarının zor olacağını aktardı.

Yeşiller’in ‘ilk eyalet başbakanı’ Kretschmann ise Birlik Partileri ile SPD arasındaki görüşmeler başarısızlıkla sonuçlanması durumunda Birlik Partileri ile Yeşiller arasında yeniden görüşmeler başlayacağına inanıyor.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri