Almanya, Peşmerge’ye Silah Gönderilmesini Tartışıyor

Almanya'da Federal Hükümet önümüzdeki hafta içi Kuzey Irak’a silah gönderme konusunda nihai kararını verecek. İktidardaki partilerin meclis grupları Federal Meclis’te konuyla ilgili özel oturum yapılmasını dile getirdi. Muhalefet ise silah...

Almanya'da Federal Hükümet önümüzdeki hafta içi Kuzey Irak’a silah gönderme konusunda nihai kararını verecek. İktidardaki partilerin meclis grupları Federal Meclis’te konuyla ilgili özel oturum yapılmasını dile getirdi. Muhalefet ise silah yardımı konusunda meclisin daha fazla dahil edilmesini talep ediyor.

Büyük Koalisyon ortakları Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) meclis grupları, Irak’a silah sevkiyatının yapılması konusunu özel oturumda tartışmaya açmak istiyor.

Birlik Partileri Federal Meclis Grubu Genel Sekreteri Michael Grosse-Brömer ve SPD Federal Meclis Grubu Genel Sekreteri Christine Lambrecht, Federal Hükümet konuyla ilgili kararını verdikten sonra konunun mecliste tartışılmasını istediklerini açıkladılar.

Lambrecht, “Hem milletvekilleri ve kamuoyunun bu zor kararla ilgili değerlendirme süreci hakkında Federal Meclis’te düzenlenecek özel oturumda bilgilendirilmek ve konuyu tartışmak hakkına sahiptir.” dedi.

CDU’lu Grosse-Brömer ise “Birlik Partileri, Federal Meclis’in hükümet kararından sonra bu konuyu ele almasını doğru buluyor.” diyerek, bunun özel oturumda yapılabileceğini belirtti.

CSU Genel Sekreteri Andreas Scheuer de parlamentonun muhakkak bilgilendirilmesini talep ederek, tüm meclisin konuya dahil edilmesi gerektiğini vurguladı. Scheuer, diğer taraftan ise Spiegel Online’a yaptığı açıklamada Irak’a silah sevkıyatı ile ilgili karar alınırken bir CSU’lu bakanın dahil edilmemesinden dolayı rahatsız olduklarını dile getirdi.

Irak’a silah sevkiyatı konusunu ise Başbakan Angela Merkel (CDU), Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier (SPD), Savunma Bakanı Ursula von der Leyen (CDU), Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble (CDU) ve Başbakan Vekili, Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel (SPD) kendi aralarında yaptıkları görüşmede kararlaştırdığı belirtiliyor.

Federal Hükümetin ise önümüzdeki hafta Çarşamba günü yapılacak Bakanlar Kurulu’nda Kuzey Irak’ta terör faaliyetlerine devam eden sözde İslam Devleti (İD) adlı örgüte karşı mücadele eden Kürt Peşmerge güçlerine ne tür silah yardımı gönderileceğinin açıklaması bekleniyor.

İktidar daha önce Peşmerge güçlerine sadece ‘öldürücü’ olmayan askeri teçhizat yardımı yapacağını açıklamış, ancak bu haftaki Bakanlar Kurulu’ndan sonra silah yardımına da hazır olduğunu duyurmuştu.

Hükümetin karar vermesinden sonra Federal Meclis’te özel oturum yapılıp yapılmayacağı konusu ise kesinleşmedi. Yaz tatilinde bulunan mecliste bir sonraki mutat oturumlar 8 ila 12 Eylül’de yapılacak. Bundan dolayı silah sevkıyatı konusunu görüşmek üzere özel oturum gündeme getiriliyor, ancak bunun gelecek hafta yapılmasına zayıf ihtimal gözüyle bakılıyor.

Muhalefet partileri ise silah sevkıyatı konusunun meclis oylamasına sunulmasını talep ediyor. Alman Ordusu'nun ülke dışına gönderilmek istenmesi durumunda meclis onay vermesi gerekiyor. Sadece silah gönderilmesi durumunda ise hükümet kendi başına karar verebiliyor. Ancak Irak’a silah gönderilmesi durumunda bunların kullanılmasını öğretmek için askeri eğitmenlerin de gönderilmesi de gündemde. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri