Almanya, Neonazi kurbanlarının ailelerine tazminat verecek

Almanya Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, ülkeyi sarsan Neonazi terörüne kurban giden Türklerin ailelerine tazminat ödeneceğini açıkladı.

Türkleri hedef alan Neonazi cinayetlerinin şokunu yaşayan Almanya, aşırı sağcıların öldürdüğü kişilerin yakınlarına tazminat ödeme kararı aldı. Karar, Almanya Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger tarafından açıklandı. 'Welt am Sonntag gazetesine konuşan Leutheusser-Schnarrenberger, kurbanların ailelerine tazminat ödeyeceklerini duyurdu. Tazminatların miktarı hakkında ise açıklama yapmadı. Alman bakan, "Mali yardımlar kimseyi geri getirmese de bütçemden ödeyeceğim tazminatlarla ailelerle olan dayanışmamızı göstermeye çalışacağım." dedi. Kurbanların yakınlarına cinayetlerin eksiksiz bir şekilde aydınlatılmasını borçlu olduklarını da ifade etti. Alman bakan, yabancı düşmanlığından kaynaklanan başka kurbanların ortaya çıkmasından endişe duyduğunu sözlerine ekledi.

Welt am Sonntag gazetesi, resmi istatistiklere göre 1990-2009 yılları arasında 47 kişinin aşırı sağcılar tarafından öldürüldüğünün belirtilmesine rağmen bu rakamın gerçekte daha yüksek olduğunu yazdı. Gazete, 1990'dan bu yıla kadar öldürülenlerin sayısının 182 olduğunun tahmin edildiğini bildirdi. Neonazi terörü konusunda gazeteye konuşan Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir ise Alman hükümetinin aşırı sağcı şiddet konusunda yeni düşünceler geliştirmesi gerektiğini söyledi. Kurbanların aileleriyle daha fazla ilgilenilmesi gerektiğini de ifade eden Özdemir, bu ailelerin, cinayetlerin tümüyle aydınlatılmasını istemeye hakları olduğunu kaydetti.

Almanya'da 2000 ile 2006 yılları arasında çoğu restoran işletmecisi, sekizi Türk ve biri Yunan dokuz işadamı, faili meçhul cinayetlere kurban gitmiş, seri cinayetlerin arkasında Nasyonal Sosyalist Yeraltı Grubu (NSU) adlı Neonazi bir terör hücresi çıkmıştı. "Dönerci cinayetlerinin" ve 12 banka soygununun faili NSU üyeleri Uwe Böhnhardt ve Uwe Mundlos bir banka soygunundan sonra yakalanacaklarını anlayınca 4 Kasım 2011 tarihinde intihar etmişti. Doğu Almanya'nın Thuringen eyaletinde bulunan Zwickau şehrinde çok sayıda belgenin olduğu örgüt evini yakmaya çalışan üçüncü üye Beate Zschaepe ise emniyet birimlerine teslim olmuştu. Hücrenin Alman gizli servisi tarafından korunmuş olabileceği yönündeki ipuçları da ülkeyi sarsmıştı. Almanya Başbakanı Merkel'in 'utanç verici' olarak tanımladığı cinayetlerin ardından Almanya, aşırı sağa karşı tedbirler almayı planlıyor

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri