Almanya, kumpas savcılarını vermiyor

Türkiye’nin FETÖ’nün faaliyetlerinin izlenmesi için yaptığı başvuruyu Almanya reddetti. Eski savcılar Öz ve Kara’nın iade talebine de “Bizde olduklarına dair bilgi yok” yanıtı verildi

FETÖ elebaşı Fethullah Gülen'in iadesi için ayak direyen ABD'den sonra, Almanya da Türkiye'nin terör örgütünün faaliyetlerinin izlenmesi talebini kabul etmedi.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, Türk hükümetinin, Gülen cemaatiyle ilgili Almanya nezdinde yaptığı son girişimler, Alman hukuku uyarınca yeterli kanıtların bulunmaması nedeniyle sonuçsuz kaldı. Türkiye'nin talepleriyle ilgili basına açıklama yapan Berlin Eyalet Başbakanı ve Belediye Başkanı Michael Müller ile Baden-Württemberg Başbakanı Winfried Kretschmann, Alman Anayasası ve yasalarına uyması halinde Gülen hareketine karşı adım atılmasına yer olmadığını kaydetti. Türkiye'nin girişimlerini “Almanya'nın içişlerine etkide bulunma” adımı olarak değerlendirip eleştiren siyasetçiler, Türkiye'nin iç sorunlarının Almanya'ya taşınmasına da izin verilmemesi gerektiğini vurguladılar. Federal Hükümet de Türkiye'nin talepleri konusunda ayak diriyor.

BİZİM GÖZLEDİĞİMİZ BİR GRUP DEĞİL!

Almanya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü, “Almanya, Türkiye'nin, Gülenciler'in Anayasa Koruma Teşkilatı tarafından izlenmesi talebini nasıl değerlendiriyor?” sorusuna “Gülen Hareketi, Alman Anayasa Koruma Teşkilatı'nın gözlem altına aldığı hareketler arasında bulunmuyor” yanıtını verdi. Kumpas davalarının firari savcıları Zekeriya Öz ve Celal Kara hakkındaki iade taleplerine ise Alman makamları, “Almanya'da olduklarına dair bilgi yok” diye geçiştirdi.

Bu arada FETÖ için harekete geçmekten kaçınan Alman hükümeti, gizli bir yazışmada Türkiye'yi “İslamcı grupların merkezi eylem platformu” olarak nitelendirdi. Söz konusu yazışmada, “Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bunu aktif olarak desteklediği” savunuluyor. Ankara, Alman devlet televizyonu ARD'de yer alan ve Alman istihbaratının Türkiye'yi Ortadoğu'daki İslamcı gruplarla ilişkilendiren raporu hakkında Alman yönetimine tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı, aktarılan iddiaların, Türkiye'yi yıpratmaya çalışan ‘çarpık zihniyeti' yansıttığını dile getirdi ve izahat istedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri